Recordaantal coronapatiënten in Duitsland, Frankrijk, Italië: lockdowns op komst vanwege snel groeiende aantal besmettingen

Angela Merkel. Foto: ANP

Duitsland, Frankrijk en Italië hebben een recordaantal coronapatiënten gemeld. Steeds meer regeringen zien zich door het snel groeiende aantal besmettingen genoodzaakt om weer lockdowns in te stellen.

Voor de tweede dag op rij zijn er in een etmaal meer dan 11.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend nog eens 11.242 besmettingsgevallen gemeld.

Donderdag schoot het aantal nieuwe coronabesmettingen bij de oosterburen pijlsnel omhoog. Die ochtend werd door het RKI een recordwaarde van 11.287 nieuwe gevallen gemeld. Het was voor het eerst dat in 24 uur meer dan 10.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in Duitsland. Vorige week meldde Duitsland ook drie dagen op rij recordaantallen nieuwe besmettingen. Die varieerden echter rond de 6600 tot ongeveer 7800 gevallen.

Met de laatste cijfers van het RKI komt het totale officiële aantal coronabesmettingen in Duitsland op 403.291. In het afgelopen etmaal stierven in Duitsland nog eens 49 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale Duitse dodental komt daarmee op 9954.

Frankrijk

De Franse autoriteiten maakten bekend dat in een dag tijd bij ruim 41.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het coronarecord sneuvelde kort nadat de autoriteiten hadden bekendgemaakt dat op meer plaatsen in het land een avondklok wordt ingevoerd. Premier Jean Castex zei dat 46 miljoen Fransen daardoor te maken krijgen met die noodmaatregel. Dat is ongeveer twee derde van de bevolking.

Grootste stijging in Italië

Ook Italië maakte melding van de grootste stijging van het aantal coronabesmettingen tot dusver. Het ging om ruim 16.000 nieuwe gevallen. Sommige Italiaanse politici omschreven de wijze waarop hun land het coronavirus bestrijdt eind september nog als een 'model' voor de wereld, maar inmiddels is het aantal besmettingen weer fors toegenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu