Reizen naar of vakantie in Duitsland weer moeilijker door corona. Dit zijn de regels waar we nu rekening mee moeten houden

Duitsland beschouwt Nederland en Spanje vanaf dinsdag als hoogrisicogebied. Dat betekent dat nu strengere regels gelden voor reizigers, om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Met deze maatregelen moet je daarom rekening houden.

Duitsland deelt Nederland in bij 'hoogrisicolanden', waardoor scherpere maatregelen gelden voor reizigers.

Duitsland deelt Nederland in bij 'hoogrisicolanden', waardoor scherpere maatregelen gelden voor reizigers. Foto: ANP

Om reizigers uit een Hochinzidenzgebiet (risicogebied vanwege de vele besmettingen) te controleren maakt Duitsland gebruik van een test-, meld- én quarantaineplicht.

De testplicht

De testplicht geldt voor nagenoeg alle reizigers. Zij moeten het bewijs van een negatieve coronatest invoeren op het verplichte inreisformulier en deze kunnen laten zien als de politie of douane erom vraagt. Dit mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud.

De testplicht geldt ook voor grenspendelaars (werken, studeren) en grensverkeer (boodschappen doen, tanken). En voor mensen die maximaal 72 uur in Duitsland zijn voor een familiebezoek.

Voor kinderen onder de zes jaar oud is een testbewijs niet verplicht, maar zij moeten wel in quarantaine (zie quarantaineplicht).

De meldplicht

Als je vanuit Nederland naar Duitsland reist, moet je jezelf voor vertrek aanmelden via de website einreiseanmeldung.de . De gegevens gaan naar het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, op jouw bestemming. Het Gesundheitsamt kan controleren of je je aan de regels houdt die voor jou gelden.

Ook als je volledig gevaccineerd bent, moet je je aanmelden. Je voert tijdens deze aanmelding direct je vaccinatiebewijs in.

De quarantaineplicht

Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. Volledig gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van corona, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden. Nota bene: De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden , ook voor kinderen onder de zes jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu