Renault, Tesla en BMW: dit zijn de meest verkochte tweedehands elektrische auto's

Renault Zoe. Foto: Reunault

De tweedehands elektrische auto is populair. In de eerste helft van dit jaar verkochten autobedrijven ruim 7300 volledig elektrische occasions, ondanks de coronacrisis. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

In de eerste helft van 2018 verkochten autobedrijven 1358 volledig elektrische occasions, vorig jaar waren dat er al 3749 en in de eerste helft van 2020 is dat aantal dus doorgegroeid naar 7303 auto’s. Dat zijn er dus 95 procent meer dan vorig jaar, bijna een verdubbeling, zo blijkt uit cijfers van databedrijf VWE Automotive.

De volledig elektrische auto die het meest als occasion wordt gekocht door particulieren is dit jaar de compacte Renault Zoe. De grote Tesla Model S was vorig jaar nog het meest verkocht. Particulieren kopen vooral kleinere EV’s. Dat komt vooral doordat het aanbod van kleine, meer betaalbare EV’s sterk is gestegen.

Subsidie 2000 euro

Sinds 1 juli biedt de overheid particulieren een aankoopsubsidie van 2000 euro op een gebruikte elektrische auto met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs van maximaal 45.000 euro.

Ongeveer een derde van de elektrische auto’s die nu in ons land rondrijden, voldoet aan deze eisen. In totaal gaat het om 42.855 auto’s. Een groot deel hiervan is echter nog geen anderhalf jaar oud en zal voorlopig niet op de occasionmarkt worden aangeboden.

Ook plug-inhybrides zijn in trek. In de eerste helft van 2020 verkochten autobedrijven 10.391 van dergelijke occasions. Dat is 50 procent meer dan vorig jaar.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu