Rokers willen stoppen uit angst voor coronavirus

Vroeger hoorde je er niet bij als je als tiener niet rookte, nu wijk je af als je nog rookt. Foto: DPG Media

Tieners keren zich af van de sigaretten, maar ook oudere rokers willen nu meer dan ooit van het roken af, meldt het Trimbos Instituut. Ze zijn bang dat ze nóg zieker worden als ze besmet raken met het coronavirus.

Jongeren zien roken niet meer als stoer. En een roker kussen is ronduit smerig vinden veel jonge mensen. Bij het Trimbos Instituut verwelkomen ze die ontwikkeling. ,,De rookvrije generatie komt er nu echt aan. Zij zijn opgevoed met het uitgangspunt dat roken niet normaal is. Dat horen ze van ouders en op school en dat zien ze steeds meer in hun omgeving’’, zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos. Het besef dat niet-roken en een goede gezondheid hand in hand gaan, blijft groeien en weerhoudt jonge mensen ervan om te gaan roken.

Beademing

De coronacrisis, met bijhorende beelden van mensen aan de beademing, zorgt er bovendien voor dat een derde van de rokers overweegt te stoppen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut onder duizend rokers. Ze zijn bang sneller besmet te raken en vrezen complicaties als ze ziek worden. ,,Ziek worden door corona is al erg genoeg, daar hoef ik zelf niet aan bij te dragen’’, meldde een van de deelnemers.

Geen onterechte angst, stelt Croes. ,,Er is steeds meer bewijs dat mensen die Covid-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties. Roken verstoort het functioneren van het immuunsysteem, zowel algemeen als specifiek in de longen. Bij rokers werken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen minder, waardoor verontreiniging makkelijker de longen in komt. Roken vergroot ook de ontstekingsreacties. Bovendien kan door roken de longfunctie al verminderd zijn, waardoor rokers minder reservecapaciteit hebben. Er is daarom reden om aan te nemen dat rokers met Covid-19 meer vatbaar zijn voor ernstige complicaties.’’

Volgens het Trimbos Instituut heeft de groep potentiële stoppers veel behoefte aan informatie hierover en over de extra risico’s die rokers lopen als ze besmet raken met het coronavirus.

Alleen thuis

14 procent van de rokers is om gezondheidsredenen afgelopen maand minder gaan roken. Ook het alleen thuis zijn of zien van minder mensen wordt genoemd als reden om te minderen. Er is ook een groep, een op de vijf, die nu juist méér zegt te zijn gaan roken. Dit zijn voornamelijk vrouwen en mensen in de leeftijdsgroep van 18-39 jaar. De reden is verveling, stress of omdat ze vaker alleen zijn.

Dat is een punt van zorg. ,,Want de leeftijdscategorie 20-24 jaar is toch al de groep met de meeste rokers. Voor deze groep is het nog stoer. Zij zijn groot geworden net voordat we met de rookvrije generatie begonnen. Ze hebben nog net meegekregen dat roken iets positiefs zou zijn.’’

Gebruikers

Helemaal rookvrij wordt Nederland nooit, denkt Croes. ,,22 procent van de Nederlanders rookt. In 2040 willen we op de 5 procent zitten. Lager zal het niet worden, denken we. Het is als met xtc en cannabis, ook daar blijft een groep gebruikers. We streven wel naar nul procent rokende jongeren en nul procent rokende zwangeren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu