Romy Haandrikman uit Klijndijk wordt 20 in 2020: 'Ik had ook wel willen opgroeien in de jaren 70 en 80'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst?

Romy Haandrikman uit Klijndijk wordt 20 in 2020

Romy Haandrikman uit Klijndijk wordt 20 in 2020 Foto: Corné Sparidaens

Wedstrijddansen

,,Ik doe aan wedstrijddansen. Streetdance, solo en duo, samen met een meisje uit Emmen. Ik hoop dat het dit jaar lukt om mee te doen aan het EK of WK. Dat wil ik al heel lang. Ik trainde eerst met een team hier in het dorp, maar qua wedstrijden bleef het bij noordelijke en Nederlandse kampioenschappen. Dat was niet mijn doel.

Ik ben vorig jaar overgestapt naar Dan’s Entertainment in Emmen en dat pakte goed uit. Ons team was geplaatst voor het EK en het WK! Uiteindelijk kon ik er toch niet aan meedoen. Het EK lukte niet vanwege mijn examens en het WK zat vast op geld. Je moet alles persoonlijk betalen. Om geld in te zamelen had ik acties gehouden en inkomen gespaard van mijn bijbaantje bij restaurant De Kamer in Emmen.

Maar de andere teamleden waren er niet zo mee bezig geweest. We hoorden ook pas vrij laat dat we mee mochten doen, omdat wij een wildcard kregen. Echt balen dat het niet doorging. Maar misschien lukt het dit jaar wel, als solo of duo. Al zit ik nu wéér in een examenjaar, omdat het vorig jaar niet is gelukt.’’

Vwo voor volwassenen

,,Ik zit nu op het vavo, het volwassenenonderwijs van het Drenthe College. Sprint-vwo, noemen ze het ook wel. Ik doe alleen de vakken waarop ik vorig jaar ben gezakt. Ik zag het nut er niet van in om alles van vwo 6 opnieuw te doen. Bovendien zit ik hier bij leeftijdsgenoten.

Ik had geen zin om als 20-jarige tussen de jongelui van 18 te zitten. Dat ik twee jaar ouder ben, komt omdat ik in de derde ben blijven zitten en vorig jaar dus ben gezakt. Dat had te maken met de omstandigheden. In mijn examenjaar waren er op mijn school een paar zelfdodingen. De tweede was een goede vriend van Stef, met wie ik al twee-en-een-half jaar verkering heb. Zij waren zo’n beetje familie, want hun ouders gaan ook veel met elkaar om. We weten nog steeds niet waarom hij het heeft gedaan. Hij heeft niets achtergelaten. Heel verdrietig allemaal.

Ik werd daar een beetje in meegesleurd. Mijn motivatie was weg. Later dat jaar kwam mijn moeder ook nog een poosje thuis te zitten vanwege problemen op haar werk. Die stress sloeg op mij over. Niet dat het haar schuld is, hoor. Als ik een rotdag heb gehad, neem ik dat ook mee naar huis.’’

Jaren 70 en 80

,,Als mensen vragen hoe oud ik ben, zeg ik vaak: Ik ben geboren in 2000, dus reken maar uit. Geboortejaar 2000 is lekker makkelijk. Ik had ook wel willen opgroeien in de tijd van mijn ouders. Qua muziek zijn de jaren 70 en 80 meer mijn smaak. Ik hou ervan als je de instrumenten hoort zoals ze zijn.

Elektronische muziek en vervormde stemmen vind ik niet mooi. Ik heb een platenspeler en een verzameling lp’s. Vooral rockbands spreken mij aan. Iron Maiden is toch wel mijn favoriete band. Ja, dat is wel wat anders dan de hiphop waar ik op dans. Mijn smaak is vast ook gevormd door wat mijn ouders hier thuis draaien. Zij zijn trouwens nog best jong, onder de 50 jaar. Als ik een feestje geef, zitten ze er gewoon bij. Dat vind ik leuk.

Op feestjes van vriendinnen gaan de ouders vaak naar de slaapkamer om een filmpje te kijken. Nou, die van mij doen soms nog gekker dan wij! We hebben ook een bar in huis, met muziek- en karaoke-installatie.’’

Medicijnen ontwikkelen

,,Ik wil molecular life science studeren in Utrecht. Dan hou je je bezig met het onderzoeken van medicijnen. Hoe kun je bijvoorbeeld een kankercel bestrijden? Een vriend die bij mij in de klas zat, heeft een hersentumor gehad. De ziekte staat nu stil, maar over tien jaar kan de tumor weer gaan groeien. Ik zou het heel mooi vinden als hij er over twintig jaar nog is.

En dat tegen die tijd de gevaarlijkste tumoren genezen kunnen worden. Ik wil mensen zo lang mogelijk van het leven laten genieten. Ik zal uit huis moeten om deze studie te kunnen doen, maar één kamertje wil ik eigenlijk niet. Ik ben niet zo goed in het delen van een wc.

En ik heb ook liever mijn eigen douche en keuken. Stef en ik kijken al een beetje rond om te gaan samenwonen ergens tussen Utrecht en Zwolle, waar hij naar school gaat.’’

Wil je ook meedoen aan deze serie? Meld je aan via  20in2020@dvhn.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
20 in 2020
menu