Rondtrekkende bende steelt pistachenootjes uit supermarkten

Een bende heeft het gemunt op pistachenoten uit supermarkten. In korte tijd kreeg de politie dertien aangiften binnen. De Roemenen roven in opdracht, stellen politie en Detailhandel Nederland.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

In Deventer en Steenwijk liepen ze vorige week tegen de lamp: pistachedieven die toesloegen in de plaatselijke Lidl. In Deventer werden vier Roemenen (twee mannen van 42 en 35 jaar en twee vrouwen van 40 en 36 jaar) aangehouden. In hun auto: tientallen zakken pistache- en cashewnoten en ook andere dure consumptiegoederen.

In bewaring

In Steenwijk ging het om twee Roemeense mannen van 21 en 29 jaar. In een sporttas in hun voertuig zaten maar liefst 59 groene zakjes gezouten pistachenootjes. Geen van de verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Ze zijn inmiddels allemaal voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vijf van de verdachten moeten nog eens veertien dagen in bewaring blijven.

(Tekst leest door onder de foto)

 

Sinds 22 februari sloegen pistachedieven veelvuldig toe; de politie kreeg tot vrijdag dertien aangiften binnen, aldus Ed Kraszewksi van de Landelijk Eenheid van de politie. Opvallend: meer dan de helft daarvan - zeven aangiften - is afkomstig uit het oosten van het land.

Volgens Kraszewksi zijn er aanwijzingen dat de daders samenwerken. ,,Voor zover bekend gaat het allemaal om Roemenen. Je zou kunnen spreken van een pistachebende.’’ Een verklaring voor de plotse golf van pistachediefstallen heeft hij niet.

Relatief eenvoudig te stelen

Duidelijk is wel dat de noten relatief kostbaar zijn en dus een flinke handelswaarde vertegenwoordigen. Komt bij dat ze ook nog eens relatief eenvoudig uit het winkelschap te stelen zijn. Kraszewski: ,,Het zou zomaar kunnen zijn dat ze volgende week weer massaal op zoek gaan naar iets anders, zoals opzetstukjes van tandenborstels. Het is maar net waar vraag naar is.’’

Supermarktketen Lidl, dat zijn nootjes uit de VS (Californië) haalt, is geregeld het doelwit van de pistachebende. In 2016 kampte Lidl ook met een golf aan soortgelijke diefstallen en vorig jaar zijn in België nog twee mensen veroordeeld voor diefstal van een partij pistaches ter waarde van 900.000 euro.

Een woordvoerster van de Duitse prijsvechter erkent de notendiefstallen maar komt niet met een verklaring en wil niet ingaan op aantallen en eventuele maatregelen. Notenverkopers, notengroothandels en de brancheclub Nederlandse Zuidvruchten Vereniging slaan nog geen alarm over pistachebendes, blijkt bij navraag.

Harde aanpak

Detailhandel Nederland pleit voor harde aanpak van deze rondtrekkende bendes. Secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg: ,,Het is niet de eerste keer dat we van dit soort diefstallen horen. Zorgwekkend dat het weer gebeurt. De precieze achtergronden van deze zaak ken ik niet, maar ik weet dat er in 2018 ook mensen voor notendiefstallen zijn aangehouden. De schaal waarop het gebeurt, is dermate groot dat daders het niet alleen doen, het gebeurt in georganiseerd verband. En over het algemeen werken deze dieven voor een derde partij, een opdrachtgever.’’

(Tekst leest door onder de foto)

 

Detailhandel Nederland stelt dat rondtrekkende bendes winkeliers jaarlijks zo’n 200 miljoen euro kosten. Een belangrijke stap is vorig jaar in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie gezet: er is een waarschuwingsregister in het leven geroepen. Daarin wisselen partijen landelijk informatie uit over actieve bendes, hun werkterreinen en hun beoogde buit. Met de beelden die winkeliers hebben van deze bendes, kunnen winkeliers elkaar waarschuwen en wordt de opsporing makkelijker gemaakt.

Aangifte

Ed Kraszewski van de Landelijke politie-eenheid stelt dat de nauwere samenwerking al vruchten afwerpt. ,,Ondernemers moeten aangifte doen en wij moeten daar als politie mee aan de slag. We willen ze niet meer laten lopen. Voorheen werd dit soort zaken vaak afgehandeld als een enkelvoudige diefstal in plaats van als stelselmatige daders. En dan liep een verdachte zo weer op straat. Nu zie je dat dossieropbouw werkt.’’

De politie wisselt informatie over antecedenten van verdachten uit met landen als Duitsland en België. ,,Dat helpt een officier van Justitie ook’’, zegt Kraszewski. Rechters gaan er ook in mee, veroordelen dit soort verdachten tot maandenlange straffen, ook als er maar één diefstal bewezen is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu