Rood gekleurd Kreta nu favoriet bij toeristen, maar is dat verstandig?

Vele duizenden vakantiegangers zien hun vakantie de mist in gaan door de gewijzigde reisadviezen. De Balearen, de Canarische Eilanden, heel Portugal en Cyprus kleuren vanaf vrijdag oranje. Sunweb en TUI schrappen daarom alle reizen vanaf vrijdag.

Duizenden reizigers worden getroffen.

Duizenden reizigers worden getroffen. Foto: ANP/HH

De reiswereld vreesde dit voorjaar vooral voor één ding: een knipperlichtzomer. Reisadviezen die continu wijzigen zijn funest voor het vertrouwen van de reiziger. Die wil dolgraag op vakantie, maar niet in een gebied waar een negatief reisadvies geldt of dreigt. Toch verschieten vrijdag opnieuw populaire oorden van kleur, kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag aan.

TUI meldde woensdag al dat het reizen naar eilanden als Ibiza, Mallorca en Fuerteventura zou annuleren tot begin augustus. Sunweb voegde zich daar donderdag bij: alle reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus gaan in de ban. Duizenden reizigers worden getroffen. Voor hen is het een kwestie van omboeken of geld terugvragen en thuis vakantie vieren. „We betreuren de situatie enorm omdat we vinden dat iedereen een vakantie verdient en we proberen voor al deze reizigers een passende oplossing te zoeken”, aldus Sunweb-directeur Mattijs ten Brink.

Ook TUI is druk bezig met het benaderen van alle reizigers voor een oplossing.

Kreta favoriet maar kleurt ook rood

Volgens vakantiegigant Sunweb kiezen veel mensen voor Griekenland als een alternatieve bestemming, met Kreta als favoriet.

De vraag is of dat een verstandige keuze is. Kreta kleurde donderdag namelijk plots ook rood op de Europese coronakaart, vaak een voorbode van een negatief reisadvies.

Een bron binnen de reiswereld gaf deze week al aan te vrezen dat Griekenland snel op oranje gaat vanwege de oplopende coronacijfers.

Op diezelfde Europese coronakaart, gemaakt door het ECDC, het Europese RIVM, kleurde ook Nederland donderdag zoals verwacht rood. Groningen versprong zelfs in een klap van groen naar donkerrood. Dat heeft geen directe gevolgen voor vakantiegangers, maar dat kan wel gaan gebeuren, waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

„Andere landen kunnen besluiten om extra maatregelen te nemen voor reizigers uit Nederland. Deze eisen kunnen per land verschillen. De reisadviezen bevatten de actuele inreisregels. Ga daarom niet af op alleen de kleurcode en check altijd het hele reisadvies”, klinkt het waarschuwend.

Negatieve test of een vaccinatiebewijs

De reiswereld wees er echter al op dat vakanties gewoon door kunnen gaan naar gele en groene gebieden. Vaak is bij zowel een gele als rode ECDC-status alleen een negatieve test of een vaccinatiebewijs nodig.

Dat verandert mogelijk als Nederland donkerrood wordt.

Naar die status zijn we hard op weg: bij 85.000 besmettingen in twee weken tijd kleurt Nederland donkerrood op de ECDC-kaart. Wie de cijfers van de afgelopen veertien dagen bekijkt, komt op een totaal van ruim 80.000. De laatste twee dagen is het aantal besmettingscijfers echter opgelopen naar boven de 10.000 per dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Reizen
menu