Rowan uit Garyp ontroert jury bij Holland's Got Talent met Friese vertaling lied Billie Eilish. 'Ik wist niet dat Fries zo mooi kon zijn'

Rowan Veltman. FOTO PIET DOUMA

De 17-jarige Rowan Veltman uit Garyp ontroerde vrijdagavond de jury van Holland’s Got Talent met zijn Friese versie van het nummer Everything I Wanted van de Amerikaanse zangeres Billie Eilish.

De jury was zo onder de indruk dat Rowan werd beloond met de ‘gouden knop’. Wat betekent dat hij in een keer door is naar de halve finale van het RTL 4-programma. Zijn nummer heet Myn Dream .

Rowan vertelde in het programma dat hij graag aan de mensen wil later horen dat zelfs een Engels nummer van Billie Eilish ‘vet mooi’ kan zijn in het Fries. Presentator Jamai vroeg naar zijn doelen: ,,Ik wil heel graag jongeren met mijn uiterlijk laten zien dat jezelf zijn een stap is, maar dat het mag in Nederland: zijn wie je bent. Trans, biseksueel, pan, het maakt niet uit. Ik wil dat brengen in Friesland en in heel Nederland.”

Beluister hieronder Myn Dream:

Jurylid Chantal Janzen vroeg aan Rowan hoelang hij al zichzelf kan zijn. ,,Iets langer dan een half jaar”, was zijn antwoord. ,,Ik voelde mezelf niet thuis. Doordat bij mij op school homoseksualiteit niet echt geaccepteerd werd. Toen ik mijn examen had gehaald, had ik geen zorgen meer dat ik aangevallen zou worden.

Het lied dat Rowan zong, was niet een letterlijke vertaling van het nummer Everything I Wanted . Zijn lied gaat over onbeantwoorde liefde, zo vertelde de jongen die sinds een jaar zangles heeft en de rest zelf heeft aangeleerd.

Lovend commentaar

Het commentaar dat Rowan na zijn optreden kreeg, was lovend. ,,Een wonderschoon lied. Fries past je als een handschoen”, zei jurylid Marc-Marie Huijbregts. Jurylid Edson da Graça verstond niks van wat Rowan zong, maar ,,het klopte helemaal. En jij klopt.” Daarna drukte Da Graca op de gouden knop waardoor Rowan gelijk in de halve finale staat. ,,Ik wist niet dat Fries zo mooi kon zijn”, zei Da Graça nadat Rowan het podium had verlaten.

Nieuws

menu