Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagen uit huis geplaatst

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock.

In de periode 2015-2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het statistiekbureau weet niet bij hoeveel uit huis geplaatste kinderen er een verband is met de toeslagenaffaire.

,,Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo’n verzoek ligt er nu niet”, zegt een woordvoerder. Het CBS voerde de studie uit in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In de kindertoeslagenaffaire werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur. Dit had enorme financiële gevolgen voor onschuldige ouders en hun gezinnen.

Kind altijd de dupe

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt te te zijn geschrokken van het hoge aantal kinderen van gedupeerde ouders dat uit huis is geplaatst. ,,De toeslagenaffaire met alle gevolgen van dien toont opnieuw de noodzaak aan van een andere kind- en gezinsbescherming. Wanneer er problemen in een gezin spelen, moeten zowel kinderen als ouders in een vroeg stadium worden geholpen. Als we dit niet doen, is uiteindelijk altijd het kind de dupe”, zegt bestuurslid Arina Kruithof.

‘Gruwelijke schande’

Politieke partijen laten weten ‘geschokt en verontwaardigd’ te zijn. SP-leider Lilian Marijnissen noemt de uithuisplaatsing van ruim 1100 kinderen ,,een gruwelijke schande”. Haar partijgenoot Peter Kwint vermoedt dat het er meer zijn, omdat dit onderzoek zich alleen op de afgelopen vijf jaar heeft gericht. Hij wil een groter onderzoek en compensatie.

Niet gedeeld via Kamerbrief

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich veel met de toeslagenaffaire heeft beziggehouden, maakt dit onderzoek duidelijk dat ,,de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid”. Ook is hij verontwaardigd dat deze informatie pas ,,na veel trekken” boven water is gekomen en bovendien niet is gedeeld via een Kamerbrief maar door het CBS is bekendgemaakt.

Schop na

DENK-leider Farid Azarkan zegt dat ,,het vermoeden” nu ook waarheid is geworden. ,,Het onrecht en het aangedane leed is niet meer te bevatten.” Hij vindt het ,,onverteerbaar” en ,,een schop na” dat partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers nu praten over het voortzetten van de coalitie. Azarkan noemt hen de eindverantwoordelijken van de toeslagenaffaire.

Brief aan ouders en kinderen

In een gezamenlijke reactie van Omtzigt, het CDA, de SP, de ChristenUnie en DENK wordt het kabinet opgeroepen toelichting te geven en met een plan te komen. Ook willen de ondertekenaars dat het kabinet een telefoonnummer klaar heeft voor vragen en ,,een brief schrijft aan de ouders, de kinderen en de Kamer”. De ondertekenaars vinden dat ,,wel het minste” wat het kabinet aan de ouders en kinderen verschuldigd is.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu