Russische president Vladimir Poetin beveelt leger om nucleaire wapens op scherp te zetten na 'onvriendelijke stappen' van westerse landen

Poetin beveelt leger om nucleaire wapens op scherp te zetten. Foto: ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft de militaire leiding opgeroepen om nucleaire ‘afschrikkingsmiddelen’ op scherp te zetten. Het gaat onder meer om wapens. Volgens Poetin heeft het westen zich schuldig gemaakt aan ‘onvriendelijke stappen’ tegen zijn land sinds de Russische invasie in Oekraïne.

‘Zoals je kan zien hebben westerse landen niet alleen onvriendelijke maatregelen tegen ons land genomen op economisch gebied, maar hebben topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-landen het zichzelf toegestaan om met agressieve verklaringen tegen ons land te komen’, zei Poetin in een toespraak op de staatstelevisie.

Met ‘onvriendelijke maatregelen’ verwijst Poetin naar de sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens de Russische leider zijn deze strafmaatregelen illegaal.

De Amerikaanse afgezant voor de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, veroordeelt het bevel van Poetin. ‘Het bevel betekent dat president Poetin op onacceptabele wijze doorgaat met de escalatie van deze oorlog en we moeten zijn acties op de sterkst mogelijke manier blijven bestrijden’, zei ze in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Nieuws

menu