Russische soldaten afgevoerd uit Tsjernobyl met stralingsziekte. 'Ze weten niets van de ramp in 1986.' Oekraïne waarschuwt voor nucleair drama en eist terugtrekking

Een onderzoeker spoort radioactief afval op in het rode bos vlakbij Tsjernobyl. Foto: Shutterstock

Russische soldaten met stralingsziekte zijn afgevoerd uit Tsjernobyl. Eerder vielen Poetin’s troepen met geweld het dorp binnen waar de werknemers van de kerncentrale wonen. Atoomagentschap IAEA en de Oekraïense overheid waarschuwen voor een mogelijke nucleaire ramp.

Russische soldaten zijn met zware voertuigen door de meest radioactieve omgeving van Tsjernobyl gereden. Daarbij kwam veel stof los, dat de troepen inademden. Volgens ooggetuigen hadden zij geen beschermende kleding aan in het ‘Rode Bos’.

De bomen in dit bos zijn allemaal rood door de hoeveelheid straling die vrijkwam bij de ramp van 1986. Binnen sommige delen van de exclusiezone, het gebied rondom de reactor, kunnen mensen al na enkele uren ziek worden van de hoge radioactiviteit. Russische troepen verblijven daar nu al enkele weken, zo laten lokale bewoners weten.

Aan het begin van de inval werd er hevig gevochten rondom de oude nucleaire reactor van Tsjernobyl. Hierbij beschoten de Russen onder meer de beschermende koepel. De Oekraïense overheid waarschuwde voor een mogelijke nucleaire ramp en eist dat de Russen direct vertrekken uit het gebied.

Angst voor explosies

Het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, is nu zelf ter plaatste. Hij probeert samen met een team van experts hulp te bieden bij de verschillende Oekraïense kerncentrales, zodat bombardementen of beschietingen niet direct voor een nucleaire ramp zullen zorgen. Voor vertrek benadrukte de directeur van het atoomagentschap dat de situatie bij meerdere kerncentrales in Oekraïne iedere dag onveiliger wordt.

De Oekraïners zijn vooral bang dat de munitie die het Russische leger in Tsjernobyl bewaart per ongeluk explodeert. Persbureau Reuters interviewde verschillende Oekraïense medewerkers van de kerncentrale. Zij konden wekenlang niet goed werken omdat ze gevangen werden gehouden door het Russische leger. Ze vertellen dat de Russische soldaten nooit veiligheidskleding aan hebben: „De soldaten wisten helemaal niet wat er in Tsjernobyl is gebeurd, de ramp van 1986 zegt ze niets. Ze lijken wel suïcidaal. Je krijgt heel snel radioactief materiaal binnen, en de gevolgen daarvan merk je pas later”.

Loopgraven

Rusland berichtte eerder dat de hoeveelheid straling niet anders dan normaal is in Tsjernobyl. Onafhankelijke metingen laten een heel ander beeld zien. Het roekeloze gedrag van het Russische leger lijkt daar de oorzaak van. Valery Seida, directeur van de kerncentrale, vertelde Reuters dat het stralingsniveau zeven keer hoger is dan normaal: „Niemand zou in het Rode Bos moeten zijn, dat is een doodswens.”

Yaroslav Yemelianenko, raadslid van het Exclusiezone Management Team, zette eerder foto’s online van bussen vol Russische soldaten. Volgens Yemelianenko worden deze soldaten afgevoerd richting het Centrum voor Stralingsziekte in Gomel, Wit-Rusland. Verschillende media in Wit-Rusland bevestigen dat meerdere Russische soldaten daar zijn opgenomen met ernstige stralingsziekte. Medewerkers van de exclusiezone zeggen dat zij in de radioactieve aarde aan het graven waren om loopgraven aan te leggen.

Dorp vol experts

Na de inname van Tsjernobyl namen de Russen het dorp Slavutych met geweld in, waarbij meerdere burgers omkwamen. Bijna alle veiligheidsexperts van Tsjernobyl wonen in Slavutych, dat na de kernramp van 1986 gebouwd werd om al het personeel te huisvesten. Er zijn namelijk dag en nacht experts nodig om de kerncentrale stabiel te houden. Gebeurt dit niet, dan kan een nucleaire meltdown alsnog voorkomen.

Radioactieve stukken bos vlogen in de fik rondom het dorp door de Russische bommen. Alle inwoners van Slavutych kwamen dagenlang in opstand tegen de bezetting, en met effect. De soldaten verlieten vorige week het dorp. Volgens het bestuur van de kerncentrale trekt het Russische leger nu ook weg uit Tsjernobyl zelf.

Nieuws

menu