Rutte, De Jonge en Van Dissel geven vanavond om 19.00 uur persconferentie over omicron

Rutte, De Jonge en Van Dissel geven vanavond om 19.00 uur persconferentie over omicron. Foto: ANP

Vanwege de snelle opmars van de omicronvariant geven demissionair premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM zaterdagavond om 19.00 een persconferentie. Daar zullen zij een lockdown aankondigen die waarschijnlijk zondag of maandag al ingaat.

Hoe de lockdown precies wordt ingevuld, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat behalve essentiële winkels en diensten alles voor een paar weken dicht moet. De sluiting zal gelden voor de horeca, bioscopen, dierentuinen en niet-essentiële winkels en diensten als meubelzaken en kappers.

Volgens betrokkenen heeft het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd maatregelen verder aan te scherpen.

Zaterdag overdag spreken de meest betrokken bewindspersonen over strengere maatregelen. Daarbij zei De Jonge dat de ’zorgen heel groot’ zijn over de besmettelijkere omicronvariant. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat het kabinet de signalen van het OMT zeer serieus neemt. Betrokkenen spreken van een ’alarmerend advies’.

Kabinet zoekt goed antwoord OMT-advies

Het OMT adviseert snel ingrijpende maatregelen te nemen en vrijwel alles voor enkele weken te sluiten om de opmars van omicron tegen te gaan. Waarschijnlijk mogen alleen essentiële winkels en diensten open blijven, zoals supermarkten, apotheken en banken. Dat betekent dat Nederland ook in lockdown zit tijdens de feestdagen. Tegelijkertijd wil het kabinet volgens Grapperhaus „tot besluitvorming komen die het goed mogelijk maakt voor iedereen om in deze donkere dagen verder te komen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu