Rutte waarschuwt voor hogere belastingen: ’Lastenverzwaringen onvermijdelijk.’ Premier ziet ’hele grote problemen’ met begroting

.

Een financiële domper is op komst. Daarop zinspeelt premier Rutte. „Lastenverzwaringen zijn onvermijdelijk”, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Waar die lastenverzwaring gaat landen, is nog niet bekend.

Het kabinet onderhandelt momenteel met coalitiepartijen over enorme gaten in de begroting. Bedragen van meer dan 10 miljard euro circuleren. Dinsdag zijn daar gesprekken over gevoerd. Donderdagavond worden die gesprekken voortgezet, later volgen nog gesprekken met oppositiepartijen.

Maar Rutte geeft nu alvast een ’winstwaarschuwing’: hij verwacht dat de belastingen omhoog gaan. „Ik ga er vanuit dat er ook lastenverzwaringen in zitten. Dat is onvermijdelijk.” De premier spreekt van ’hele grote problemen’ met de begroting. „Voor de burger is het nog de vraag wat de precieze effecten zijn. We kijken nog naar de verdeling tussen burgers en bedrijven.”

Financiële tegenvallers

Er zijn meerdere manieren om de financiële tegenvallers weg te werken. Er kan worden bezuinigd, of het begrotingstekort kan worden opgehoogd. De derde optie is om de belastingen te verhogen. Het is voor het eerst dat Rutte nu hardop zegt dat dit in het verschiet ligt.

De oorlog in Rusland schopt het financiële plaatje in Nederland door de war. Er zijn miljarden nodig om gasvelden te vullen, om minder afhankelijk van Rusland te worden. En de Tweede Kamer vraagt om (nog meer) extra Defensie-uitgaven. Om de Eerste Kamer, waar de coalitie in de minderheid is, tegemoet te komen is er geld nodig voor het laten meestijgen van de AOW (bijna 2,5 miljard per jaar) en het toch niet bezuinigingen op de jeugdzorg (0,5 miljard per jaar).

Spaartaks

Ook heeft de hoogste rechter eind vorig jaar een streep door de spaartaks gezet. Om een brede groep spaarders en vermogenden te compenseren is naar verluidt 7 miljard euro nodig. Daarnaast is nog de vraag hoe de belasting de komende jaren geïnd moet worden. Vanuit Brussel is er een dubbele tegenvaller: Nederland krijgt minder uit het coronaherstelfonds, maar moet wel meer geld afdragen aan de EU.

Toch is er nog wel een lichtpuntje, meldt de premier. „In de regeringsplannen zit nog wel een pakket van 3 miljard euro voor de middengroepen. Dat is een lastenverlichting, die nog ingevuld moet worden. Die lastenverlichting zit nu in de arbeidskorting, maar moet nog helemaal worden uitgewerkt.”

Rutte: ’werkgevers, verhoog de lonen als dat kan’

Rutte roept de werkgevers ook op de lonen te verhogen „waar dat verstandig kan.” Volgens hem draait het grootste deel van de economie op volle toeren. Hij vindt het „fatsoenlijk werkgeverschap” om meer loon te betalen als het zo goed gaat met het bedrijfsleven. Hogere lonen helpen bovendien om „enigszins die grote inflatiegolf het hoofd te bieden.”

Hij verwacht nog wel dat het aantal faillissementen zal toenemen omdat de coronasteun wordt gestopt. Ook zal de oorlog in Oekraïne nog gevolgen hebben voor de economie. De uitgangspositie voor de economie is echter „buitengewoon goed”, aldus Rutte.

Nieuws

menu