Samenzweringen over corona en 5G? Onderzoekers vinden 50 Twitter-accounts waarop valse informatie wordt gedeeld

Zogenaamde trollen delen valse informatie op social media over corona en het 5G-netwerk aldus de onderzoekers van Pointer. Foto: Shutterstock

Een relatief kleine groep mensen slingert zeer actief samenzweringstheorieën, valse claims over geneesmiddelen en andere onzinverhalen over het coronavirus de wereld in.

Datajournalistiek platform Pointer heeft ruim vijftig anonieme Twitter-accounts geïdentificeerd die sinds februari het Nederlandse debat proberen te beïnvloeden met 'schadelijke en onjuiste' berichten over het virus.

Beweringen over corona en 5G ongefundeerd

Deze vijftig accounts zijn volgens het platform van omroep KRO-NCRV duidelijke 'trollen', die niks anders doen dan dit type berichten verspreiden. De mensen erachter beweren bijvoorbeeld dat het coronavirus   in verband staat met het 5G-netwerk of dat het virus in een laboratorium is gefabriceerd, terwijl daar geen bewijs voor is.

Meer dan 500 accounts delen valse informatie

Pointer analyseerde in totaal 1,7 miljoen tweets over het virus en de ziekte Covid-19 die het kan veroorzaken. Naast de vijftig trollen vond het platform nog 500 accounts die veelvuldig misinformatie deelden. De afgelopen vijf maanden werden 530 misleidende berichten veelvuldig gedeeld. Pointer kwam ze tegen in 12.354 tweets.

Twitter zegt dit soort vervuiling niet toe te staan. Het bedrijf schrapt accounts   waarvan het heeft vastgesteld dat die 'discussies over Covid-19 probeerden te beïnvloeden met manipulatief gedrag.'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu