Schaatsbond slaat alarm: Een tekort tekort aan natuurijsmeesters dreigt in heel Nederland

De ijsbaan van Noordlaren wordt onder water gezet. De KNSB constateert eengroot gebrek aan natuurijsmeesters. Foto: Jan Zeeman/Archief DVHN

Overal in Nederland dreigt een tekort aan vrijwilligers die bij vorst zorgen voor natuurijsbanen. Dat meldt schaatsbond KNSB.

De bond wil natuurijsmeesters opleiden en start daarom vrijdag met een wervingscampagne.

Perioden van vorst worden steeds korter

Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten, die van bijvoorbeeld skeelerbanen, meren en plekken met open water in het bos in de winter als het vriest natuurijsbanen maken. Voordat het gaat vriezen, moet er op die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken, aldus de schaatsbond.

,,Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Dat vereist meer mensen en nieuwe technieken.”

IJsmeester belangrijk voor veiligheid op het ijs

Hoe meer ijsmeesters, hoe veiliger het wordt, zegt Rieks Poelman van de KNSB. Schaatsen op natuurijs staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, geeft de bond aan. ,,Daarom is het belangrijk dat het behouden blijft. Zonder ijsmeesters geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten”, aldus Poelman.

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden voor een van de cursussen, die in december in heel Nederland georganiseerd worden.

Nieuws

menu