Schietpartij in metro van New York: meerdere mensen neergeschoten tijdens ochtendspits

Foto: ARMEN ARMENIAN/FACEBOOK

Bij een schietpartij in een New Yorks metrostation zijn in ieder geval 16 gewonden gevallen en zijn tien mensen neergeschoten. Vijf mensen zijn in kritieke maar stabiele toestand.

Dat meldt de New Yorkse brandweer in een persconferentie. Politiecommissaris Keechant Sewell zegt daarnaast dat er geen werkende explosieven zijn gevonden en dat de politie niet van een terroristische achtergrond uitgaat.

De autoriteiten openden een klopjacht op de verdachte. Hij deed volgens Sewell in de metro een gasmasker op en gooide een rookgranaat en begon met schieten. Hij wordt nog steeds gezocht. Volgens de autoriteiten gaat het om een zwarte man, zwaargebouwd en droeg een groen bouwvakkersvest. Eerder was gemeld dat de kleur oranje was.

De politie kwam in de ochtendspits om half negen in de New Yorkse ochtend aan bij het metrostation aan de 36e street in Brooklyn. Een metrostation waar meerdere lijnen langskomen. Sommige gewonden vluchtten via een andere metro weg. Op sociale media gaan beelden rond van bloed op het perron. Volgens een ooggetuige was het op het perron redelijk vol, maar „niet vreselijk druk.”

Ooggetuige: ‘Ik dacht eerst dat het vuurwerk was’

Ooggetuige Yav Montano zat in het metrostel waar het volgens hem gebeurde. „Een rookgranaat ging af voordat we bij het metrostation kwamen. De trein reed langzaam naar het platform vanwege een metro voor ons”, zo zegt hij tegen CNN. Plotseling ging een rookgranaat af. „Toen gebeurde het. Het leek gepland. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was. Ik ben dankbaar dat ik me achter een stoel kon verschuilen.”

Volgens Montano probeerde iedereen naar het begin van het metrostel te gaan om naar buiten te kunnen. „Maar het waren van die oude metrostellen waar de deur naar de andere wagon op slot zit.” Er waren zo’n veertig mensen in het stel, zo schat hij. „En toen was de hele wagon gevuld met rook en hoorde ik de knallen.” Aanwezig medisch personeel zou daarna slachtoffers hebben geholpen. „Ik zag meerdere mensen met bloed op hun kleding.”

President Biden, Minister van Justitie Merrick Garland en Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

De schietpartij komt in een periode van toenemend vuurwapengeweld in New York. Het aantal schietincidenten nam toe van 260 in het eerste kwartaal vorig jaar, naar 296 dit jaar. Politiecommissaris Keechan Sewell had het vorige week nog over „continu, compleet onacceptabel geweld in de straten.”

Dit metrostation is belangrijk voor forenzen, en ligt in Sunset Park, een gemengde wijk met een grote latinogemeenschap. Die wijk is normaal gesproken niet bovengemiddeld gewelddadig.

Nieuws

menu