Schiphol verwacht extreme drukte dit weekend: ’Alle hens aan dek op luchthaven’

Schiphol verwacht extreme drukte dit weekend. Foto: ANP

De wachttijd voor reizigers op Schiphol kan dit weekend oplopen naar anderhalf uur. Dat melden de luchthaven en de daar actieve afhandelings- en beveiligingbedrijven vrijdag. Ook worden flinke vertragingen verwacht omdat er maar één start- en één landingsbaan in gebruik zijn vanwege onderhoud. Om chaos te voorkomen heeft luchtvaartmaatschappij KLM zelfs vluchten geannuleerd.

Schiphol verwacht een half miljoen reizigers in de komende dagen, zo blijkt vrijdagmorgen uit de briefing van alle spelers op de luchthaven, die vanwege onderhoud van de Buitenveldertbaan slechts één start- en één landingsbaan kan gebruiken. Dagelijks wordt de dag van gisteren doorgenomen en wordt vooruitgekeken naar het weekend.

Paspoortcontrole

„De wachttijden bij de incheck- en bagagecontrole zullen oplopen naar 45 minuten”, zegt Bob Roeper van Schiphol in de briefing. Dat betekent dat iemand met een koffer voor het ruim al anderhalf uur bezig is om dat proces te doorlopen. De paspoortcontrole komt daar nog bovenop voor vluchten buiten de Europese Unie. Maar ook de Koninklijke Marechaussee heeft te maken met personeelstekorten, als gevolg van ziekteverzuim, zegt commandant Schiphol Elwin van der Molen. „Wij kunnen passagiers alleen maar oproepen om te zorgen dat hun papieren in orde zijn en dat hun boetes betaald zijn. Het komt zeker nog één keer per dag voor dat we iemand aanhouden die nog een boete moet betalen. Maar ook bij ons kunnen reizigers lange rijen verwachten.”

Onderling wordt dit weekend bij de afhandelaars geschoven met personeel, en de passagiers naar Curaçao kunnen bijvoorbeeld dit weekend inchecken in terminal 1, normaliter alleen voor verkeer binnen de eurozone. Er zijn extra doorgangen gemaakt, waardoor ook niet-Schengenverkeer bij verkeerspieken op de luchthaven elders ingecheckt kan worden. Maar dit weekend vertrekken de deelnemers van de Invictus Games, wat extra druk betekent voor de bagageafhandeling, omdat er veel rolstoelen ingeladen moeten worden - niet een dagelijks klusje.

Bagagekelders

In de briefing wordt duidelijk dat er in de bagagekelder flink wat mensen te kort zijn. Er zijn geen uitzendkrachten te krijgen, de roosters zijn leeg, zo melden verschillende afhandelaars. „We gaan er vanuit dat de meeste mensen hun koffer mee zullen krijgen, maar dat het langer zal duren voordat alles aan boord is”, zegt Patricia Vitalis van Schiphol. Reizigers worden drie uur van te voren verwacht, maar moeten ook niet te vroeg komen.

„Wij zetten kantoorpersoneel op de vloer in om alles in goede banen te leiden. Het is alle hens aan dek. Verder helpen de afhandelaars elkaar”, zegt Vitalis van Schiphol. Maar waarom heeft de luchthaven zijn zaakjes niet op orde? Het verkeer ligt nog altijd beneden het niveau van voor de coronacrisis. „Het duurt naar verwachting nog een paar jaar voordat het personeel weer op de oude sterkte is. Er zijn veel mensen vertrokken in de coronacrisis. Ook in de zomervakantie zal het wachten geblazen zijn.”

Buitenveldertbaan

De asfaltmachines van Heijmans staan vrijdagmorgen al klaar op de Buitenveldertbaan, die dus dicht is. Het werk wordt in het weekend gedaan. Maar omdat de wind uit het oosten komt, zijn andere landingsbanen niet te gebruiken. Is het nu slim om een landingsbaan te renoveren tijdens de piek van de meivakantie? Volgens Schiphol was het niet mogelijk om het werk een weekend te onderbreken voor de meivakantie, omdat er anders richting de zomervakantie ook weer problemen ontstaan.

Rob de Kok van KLM wijst er in de briefing op dat ’hete transferpassagiers’ dit weekend voorrang zouden moeten krijgen op de luchthaven. Het piept en kraakt aan alle kanten. „Door het beperkte baangebruik lopen de wachttijden voor het landen op, waardoor sommige reizigers hun overstap niet meer kunnen halen. Wij hebben nu preventief vijftig vluchten geannuleerd, omdat het logistiek niet in te passen valt. Maar we bereiden ons ook voor op reizigers die hun overstap niet kunnen halen. Het liefst boeken we die voor vertrek om, want de hotels in de regio zitten bijna allemaal vol met vluchtelingen uit de Oekraïne. Dat betekent minder bedden voor gestrande passagiers.”

Nieuws

menu