Schreeuwend tekort aan personeel: krapte naar hoogste niveau in 50 jaar

Werkgevers moeten hun best doen om nog personeel te trekken, want werkzoekenden hebben keuze. Voor honderd werkzoekenden zijn er op dit moment maar liefst 106 vacatures.

Voor honderd werkzoekenden zijn er in Nederland op dit moment maar liefst 106 vacatures.

Voor honderd werkzoekenden zijn er in Nederland op dit moment maar liefst 106 vacatures. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het tweede kwartaal van 2021. Sinds 1971 is de personeelskrapte niet zo groot geweest, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „En het kwalitatieve tekort is nog groter, want niet alle werkzoekenden passen bij de beschikbare vacatures.”

„Enerzijds zien we dat de krapte die er al voor de coronacrisis was, nu al weer helemaal terug is. Er was eigenlijk maar een hele korte dip te zien in de werkgelegenheid. Het tekort aan personeel is structureel, onder meer vanwege de vergrijzing”, zegt Van Mulligen.

Tijdelijke piek

Aan de andere kant denkt Van Mulligen ook dat dit hoge aantal vacatures voor het aantal werkzoekenden een tijdelijke piek is. „Voor een deel worden de cijfers geflatteerd door bedrijven die dankzij de loonsteunmaatregel NOW overeind zijn gebleven. Die hebben personeel in dienst kunnen houden. Zodra de steunmaatregelen worden afgebouwd, gaan er bedrijven failliet en komt dit personeel vrij.” Ook speelt mee dat de stroom arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis is opgedroogd. „Zij zullen weer terugkomen.”

Eind juni stonden er 327.000 vacatures open, maar liefst 82.000 meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. Nog nooit heeft het CBS zoveel openstaande vacatures gemeten en ook de toename per kwartaal is groter dan het statistiekbureau ooit heeft gezien.

Horeca

„Voor een deel is dit een tijdelijke piek”, zegt Van Mulligen. „Wij zien bijvoorbeeld veel meer vacatures in de horeca. Daar hebben veel medewerkers vorig jaar hun baan verloren toen bedrijven gedwongen dicht moesten. Nu heeft de sector grote moeite om weer mensen te vinden, omdat velen elders aan de slag zijn gegaan, bijvoorbeeld bij de GGD. Maar dat is veelal ook tijdelijk werk. Een deel van deze mensen zal wel weer terugkeren naar de horeca.”

In de horeca verdubbelde het aantal vacatures dit kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal, toen veel bedrijven nog gedwongen dicht waren, naar 27.000. Op elke duizend banen waren er maar liefst 82 vacatures. Ook in de bedrijfstak informatie en communicatie is het personeelsgebrek fors. Op duizend banen staan 77 vacatures open.

De meeste banen zijn er op dit moment overigens te vinden in de handel (65.000), zakelijke dienstverlening (52.000) en de zorg (45.000).

De groei in het aantal vacatures gaat nog wel even door, verwacht Arjan Vissers, strategiemanager van Indeed, Nederlands grootste vacatureplatform. „We hebben nu ruim 12 procent meer vacatures dan voor de coronacrisis.”

In de sectoren logistiek, media en communicatie, onderwijs en vooral horeca zijn er nu meer banen beschikbaar dan het vacatureplatform had voorspeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Werken
werk
menu