Skidorp Ischgl, epicentrum van de corona-uitbraak in Tirol, wil af van 'feesttoerisme': 'Wintersport was een superverspreider'

Foto: ANP

Het Oostenrijkse skidorp Ischgl, dat zo'n beetje het epicentrum van de corona-uitbraak in Tirol was, wil af van het 'feesttoerisme', schrijft The Guardian. Het wintersportoord in het Paznauntal heeft genoeg van het 'Ibiza van de Alpen'-imago en is van plan een ommezwaai te maken naar een wat chiquere après-skicultuur.

800 besmettingsgevallen in Oostenrijk zijn direct terug te voeren op Ischgl en het dal. Overvolle bars en restaurants waren in februari en maart een broedplaats voor het coronavirus. Honderden zo niet duizenden toeristen raakten in Ischgl besmet en namen het virus onbewust mee naar huis.

,,We zullen vraagtekens zetten bij de aanpak van de afgelopen jaren en waar nodig veranderingen doorvoeren'', zegt burgemeester Werner Kurz van het stadje. Kurz geeft aan dat Ischgl meer is dan een feestbestemming en zegt met lokale bedrijven aanpassingen te zullen doen. ,,Dat betekent meer kwaliteit en minder feesttoerisme.''

Superverspreider

,,Wintersport was een superverspreider”, stelt Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC. Toch ontkende de provinciale overheid de aanwezigheid van het virus. Ook toen toeristen bij thuiskomst besmet bleken. Pas toen op 7 maart een barman positief werd getest, werd een eerste bar gesloten.

Daags daarna volgde de sluiting van andere bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het skigebied zelf bleef open tot 13 maart. De Tiroolse gouverneur, Guenther Platter, heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt en dat de Oostenrijkse overheid zal onderzoeken wat er mis is gegaan.

Inmiddels bereid een Oostenrijkse consumentorganisatie een rechtszaak tegen een aantal skioorden in Tirol voor. Naar verluidt hebben al duizenden mensen in Europa zich aangemeld als eiser in de zaak, waarvan de meesten in Duitsland en met betrekking op Ischgl, aldus de krant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu