Slag in de Javazee herdacht

De Koninklijke Marine en het Karel Doorman Fonds herdenken vandaag dat 75 jaar geleden, op 27 februari 1942, de Slag in de Javazee plaatsvond. Bij deze confrontatie met een Japanse invasievloot verloren de geallieerden elf schepen en 2300 manschappen, onder wie 918 Nederlanders.

De Nederlandse slachtoffers waren opvarenden van de Hr. Ms. Java, de Hr. Ms. Kortenaer en de Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman die met zijn schip ten onder ging. Een vierde Nederlandse schip, de Hr. Ms. Evertsen, liep een dag na de slag zwaar beschadigd aan de grond. Van de 149 opvarenden kwamen er drie om het leven, de rest werd gevangen genomen en overgebracht naar Japanse interneringskampen.

Vorig jaar ontdekten duikers dat de wrakken van de drie gezonken Nederlandse marineschepen van de zeebodem zijn verdwenen. De wrakken die golden als oorlogsgraven zijn vermoedelijk verkocht als oud ijzer. De besloten herdenkingsbijeenkomst begint vanochtend om 11 uur in de Kloosterkerk in Den Haag in het bijzijn de ministers Hennis-Plasschaert (Defensie) en Bussemaker (OCW).

De slag wordt ook herdacht op Het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya (Indonesië).

Klik op de vlaggen op onderstaande kaartje om te zien waar de schepen zonken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
interactief
menu