Slob wil proef doen met sneltesten op school: 'Bij de voordeur testen: corona ja of nee'

Minister Slob. Foto: ANP

Onderwijsminister Arie Slob gaat experimenteren met coronasneltesten voor leerlingen en leraren. Zo moet worden voorkomen dat het onderwijs korte of langere tijd stilligt als veel scholieren of docenten ziekteklachten krijgen. Regelmatig moeten scholen daardoor tijdelijk sluiten.

Slob zei vandaag in een Kamerdebat met de pilots op een bepaald aantal scholen te willen beginnen zodra de sneltests zijn goedgekeurd. ,,Ze moeten wel echt valide zijn. Op dit moment zijn ze nog niet betrouwbaar.” Een sneltest geeft binnen 20 minuten een uitslag.

In de tussentijd kijkt zijn ministerie al hoe de proeven kunnen worden opgezet. Hoewel het aantal docenten dat na een coronatest een positieve uitslag krijgt met ongeveer 5 procent stabiel blijft, loopt het aantal besmettingen onder tieners op. Daardoor ontstaan er met name problemen op middelbare scholen. Dat probleem is ‘lastig’ stelt Slob, omdat deze jongeren ‘heel weinig of helemaal geen last’ van ziekteverschijnselen hebben.

Daarom kunnen sneltesten uitkomst bieden, denkt hij. ,,Je kunt bij de voordeur gaan testen, met enige regelmaat. Dan weet je: hebben leerlingen corona ja of nee? Zo ja, dan kunnen ze per direct in quarantaine en kunnen ze klasgenoten niet meer besmetten."

Wattenstaafje

Een consequentie van die optie is dat leerlingen ‘een aantal keer per week een wattenstaafje in een lichaamsdeel krijgen’. ,,Ik heb gehoord dat dat geen pretje is.” Een andere mogelijke strategie, zegt de ChristenUnie-bewindsman, is om bij een grote uitbraak in een regio te gaan testen.

Coalitiepartijen D66 en VVD vroegen zich af of het wel een pilot moet zijn. D66-Kamerlid Paul van Meenen ziet het liefst dat de sneltests zodra die zijn goedgekeurd worden ingezet op álle scholen. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de pilots flexibel worden en dat scholen die niet deelnemen toch mee kunnen doen als daar een groot aantal besmettingen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu