Slotdebat lijsttrekkers: harde botsing Wilders en Rutte over toeslagenaffaire

Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV). Foto: Hollandse Hoogte/ ANP

De toeslagenaffaire speelt een nadrukkelijke rol in het laatste verkiezingsdebat. PVV-leider Wilders vindt dat VVD’er Rutte daardoor niet langer premier kan zijn. „We laten een pyromaan toch niet de brand blussen?”

„U heeft dertien keer de wet overtreden”, zegt Wilders tegen Rutte. Hij doelt op het jongste nieuws over de toeslagenaffaire. Andersom zegt Rutte helemaal klaar te zijn met Wilders. „Uw analyses zijn niet eens zo verkeerd, alleen u doet er niks mee. Ik zou tegen uw kiezers willen zeggen: meneer Wilders laat u in de steek. U staat met schone handen aan de zijlijn.”

Rutte erkent dat de toeslagenaffaire pijnlijk is, maar zegt desondanks door te kunnen. „Je moet wel lef hebben als je Mark Rutte heet en dan met een stelling komt over optimisme”, reageerde Wilders. „Een beetje de Emile Ratelband van de politiek uithangen.”

Ook D66-lijsttrekker Kaag en PVV-leider Wilders botsen tijdens het laatste grote verkiezingsdebat hard over het thema migratie. Volgens Kaag ’radicaliseert’ de huidige oppositieleider. Wilders verwijt haar de deuren wagenwijd open te zetten voor iedereen.

Hoofddoek

„U loopt al twintig jaar mee meneer Wilders, u heeft niks bereikt”, sneerde Kaag. „U klinkt als een stukgedraaide plaat en zet grote groepen Nederlanders weg.” De PVV-leider verwijt haar iedereen binnen te willen halen. „U verziekt het klimaat in Nederland door te zorgen dat iedereen hierheen kan komen. Waar haalt u het vandaan?”

Wilders viel Kaag aan over de hoofddoek die ze droeg tijdens een bezoek aan Iran, terwijl vrouwen demonstratief hun doek afdeden. „U heeft ze laten vallen als een baksteen.” Kaag verdedigde zich door te stellen dat ze daar als minister in het landsbelang was. „U heeft ze verraden”, pareerde Wilders.

Er was ook ’strijd’ op links. PvdA-lijsttrekker Ploumen nam het op tegen SP-leider Marijnissen, al waren de twee het vooral eens over het verhogen van de zorgsalarissen. „Onze programma’s lijken op elkaar, daarom zijn we ook bondgenoten”, zei Ploumen. Het bleef voor de kijker dan ook vaag wat de verschillen tussen de partijen zijn.

Rutte en Hoekstra kregen het aan de stok over de economie na de coronacrisis. Hoekstra pleit voor tijdelijke hogere belastingen voor bedrijven die heel goed hebben kunnen verdienen tijdens de coronacrisis. Rutte valt de CDA-leider aan op bezuinigingen. Ook sneert de VVD-voorman over het voorstel van Hoekstra om de WW te verkorten.

Moeilijke vraagstuk

Hoekstra verwijt Rutte op zijn beurt niks met dat moeilijke vraagstuk te hebben gedaan. Over flexcontracten werd ook fel gedebatteerd. „De VVD heeft zich met hand ten tand verzet om wat te doen aan die flexcontracten”, sneerde Hoekstra richting de VVD-voorman.

CDA-leider Hoekstra en GL-voorman Klaver debatteerden over het klimaat. GL wil hogere belastingen voor grote vervuilende bedrijven. Hoekstra: „Ik heb grote zorgen over de plannen zoals u ze presenteert. De plannen over de luchtvaart pakken bij GL slechter uit dan bij het CDA.”

Laatste poging

De verkiezingscampagne komt dinsdagavond tot een climax als de partijen nog een laatste poging wagen om kiezers aan zich te binden.

Opvallende afwezige bij de bijeenkomst voor kleinere partijen aan het begin van de avond was FvD-voorman Baudet. Hij stond wel op een steenworp afstand campagne te voeren in Den Haag, maar kwam niet naar het Kamergebouw om in gesprek te gaan. Waarom Baudet wegblijft bij het debat, is niet bekend. „We hebben net gehoord dat hij het niet redt, en dat hij heeft afgezegd”, zei presentator Baijens. „We hadden veel vragen voor hem.”

Zo kon JA21-lijsttrekker Eerdmans zonder weerwoord sneren over zijn vertrek bij FvD. „Corona is een serieuze zaak, dat kun je niet ontkennen als klein griepje.”

De stembureaus zijn al sinds maandag open, maar lijsttrekkers willen nog een laatste keer opvallen voordat het grootste deel van stemmend Nederland woensdag naar een stemlokaal gaat. Op die manier hopen ze de laatste zwevende kiezers te overtuigen dat hun partijen een stem waard zijn tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Op dvhn.nl kun je het nieuws over de verkiezingen vanaf 7.30 uur volgen via een liveblog.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Verkiezingen
menu