Snoeiharde stikstofplannen, Hans Hateboer in jeugdtenue en een perfect potje karaoke | dagoverzicht vrijdag 10 juni

Dagoverzicht vrijdag 10 juni 2022.

Kjell Scherpen, Fietsen naar het einde van de wereld, Stranger Things en honden die houden van (corps)ballen. Dit is het nieuws dat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Mes gaat in de veestapel en dat raakt boeren in Drenthe hard

Het kabinet snijdt ongenadig in de veestapel. In vrijwel het hele land wordt daarnaast de stikstofuitstoot verder aan banden gelegd, rond natuurgebieden tot wel 70 procent in 2030. Dat verstrekkende besluit heeft de ministerraad vrijdag genomen. Dat zal leiden tot nieuwe boerenprotesten.

Vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant wordt gesneden in de hoeveelheid dieren, omdat daar relatief veel grote veehouderijen zitten en volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de natuur onder druk staat. Het ministerie spreekt van een ‘ onontkoombare transitie naar een vitaal landelijk gebied ’.

Kijk op deze kaart waar het kabinet stikstof wil terugbrengen.

Meer nieuws uit Drenthe? Hier .

Meer economie? Klik hier.

Digna van der Roest (9) verdween 40 jaar geleden uit Groningen

De moordzaak veroorzaakte grote onrust in de hele provincie. En verontwaardiging. Het meisje werd 15 maanden later dood teruggevonden en bleek door een 24-jarige vrouw van straat geplukt, om haar man te gerieven.

De impact was groot. Veertig jaar na dato kan het echtpaar uit de straat − in de 70 nu − zich alles nog goed voor de geest halen. Omdat Digna spoorloos bleef, nam angst de overhand in de wijk , vertelt de buurvrouw. ,,Ons gevoel van veiligheid was in één klap weg. Dit was een jonge buurt met veel kinderen. Die gingen onder begeleiding naar school en buitenspelen was er niet meer bij.’’

Al het nieuws uit Groningen lezen, klik hier .

Beth Hart verrast met een optreden in de karaokebar, en ze is niet de enige

Bezoekers van The End Karaokebar in Groningen werden woensdagavond getrakteerd op een compleet onaangekondigd miniconcert van Beth Hart. Op de video die op sociale media opdook, is te zien en horen dat de wereldberoemde Amerikaanse zangeres Stairway to Heaven zingt van Led Zeppelin, een nummer dat ze zelf uitbracht als cover.

Hart is in het Noorden want vanavond treedt ze op op het Holland International Blues Festival in Grolloo. Ze is niet de eerste bekende artiest die, al dan niet toevallig, ‘in de buurt’ is en verrast met een spontaan optreden voor de happy few die daar getuige van zijn. Soms zonder dat ze dat zelf doorhebben overigens .

Meer cultureel nieuws? Hier klikken .

‘Toen we wegfietsten dacht ik helemaal niet meer aan ziekte en kanker’

Sjon Stellinga, Henk Hofstra en Luuk Hajema – alle drie de 60 gepasseerd – zitten op de fiets voor een lange tocht naar Finisterre aan de Atlantische Oceaan. Daar waar de wereld ophoudt. Voor Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant houden ze dagelijks een reisblog bij.

Zo’n fietstocht vraagt veel voorbereiding. In het najaar van 2021 kwamen ze op het idee: samen naar Santiago de Compostela en Finisterre. Eén van hen was al met pensioen, de tweede ging over een paar maanden. Voor hen alledrie zou een pelgrimstocht misschien helpen een paar levensvragen te beantwoorden. En als dat niet lukte zouden ze in elk geval een onvergetelijke reis hebben.

Een reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld : dag 1, door Luuk Hajema.

Hans Hateboer zette zijn eerste stappen op weg naar Oranje bij THOS

Als Hans Hateboer vrijdag meetraint met het Nederlands elftal, doet hij dat vanwege Nationale Voetbaldag in het shirt van THOS uit Beerta. Daar begon het allemaal. Zo werd kleine Hans een grote meneer.

,,Hoe bar en boos de weersomstandigheden soms ook waren: Hans was altijd klaar voor de strijd. Na afloop zat hij vaak van top tot teen onder de modder. Maar wij hadden weer drie punten .”

Kjell Scherpen trainde ook mee, in het rood-wit van VV Emmen .

Al het sportnieuws lezen? Klik hier .

Steenmarter onder je auto of in je huis? Met deze vijf tips kun jij overlast voorkomen

Steenmarters: ze houden van mensen en zijn graag dichtbij ons. Wij zijn vaak iets minder van ze gecharmeerd, vooral als ze je huis binnendringen of onder je motorkap zitten. Hier zijn vijf tips om de steenmarter op afstand te houden .

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

Het langverwachte vierde seizoen van de serie Stranger Things , dat sinds 27 mei op Netflix staat, speelt zich wederom af in de jaren 80, het decennium dat al zo lang een dankbare voedingsbodem is voor nostalgie .

De makers van de serie, de tweelingbroers Matt en Ross Duffer, werden in 1984 geboren en maakten de jaren tachtig zelf dus niet bewust mee. Maar wat de broers eerder waren misgelopen haalden ze ruimschoots in met hun aanstekelijke serie over een groepje tieners in Hawkins, Indiana, die anno 1983 op zoek gaan naar een vermiste klasgenoot. Tijdens die zoektocht strooiden de ‘Duffer Brothers’ rijkelijk met verwijzingen – zowel in beeld als in muziek – naar horror- en sf-films uit die periode, van E.T. tot Poltergeist en van Stand by Me tot Halloween .

Het vierde seizoen van Stranger Things is ook gelijk het antwoord op een cryptische vraag: waarom scoort Kate Bush 37 jaar later opnieuw een grote hit met ‘Running Up That Hill ’?

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

menu