Cafés in Groningen openen al in de nacht van vrijdag op zaterdag. 'Als Groningen toch een sluitingstijd instelt, is dat belachelijk' zegt Time Out-baas Dick Jager | DVHN Live

Mogen we zondag staan juichen in Grand Café Time Out in Groningen als Nederland in de slotminuut bij een 0-0 stand het verlossende doelpunt maakt? Eigenaar Dick Jager zei woensdag in de uitzending van DVHN Live dat hij in zo’n situatie niemand tegenhoudt.

Jager was samen met UMCG-viroloog Bert Niesters te gast om te praten over het officiële einde van de lockdown, komende zaterdag. De horecaondernemer is blij en opgelucht dat hij weer op volle kracht met zijn personeel er tegenaan kan, maar is tegelijkertijd ook een beetje huiverig voor het eerste ‘losse’ weekend.

,,Ik denk dat er veel spanning is en toch ook een opgewonden uitgaanspubliek. En het vele alcoholgebruik. Ik verwacht niet zozeer agressie, maar kan men die grote hoeveelheden alcohol wel op? Ik vermoed dat veel mensen daar aan moeten wennen. Aan de andere kant bestaat er bij mij geen twijfel over de goede aanwezigheid van politie in de stad om alles in goede banen te leiden.”

‘Noodverordening zou belachelijk zijn’

Sommige cafés in Groningen gaan vrijdagavond om tien uur dicht, maar gaan dan om middernacht weer open.

De sluitingstijden zijn als vanouds vrij. Jager hoopt niet dat de gemeente Groningen alsnog met een noodverordening komt. ,,Als Groningen daar nu nog mee zou komen, is dat niet alleen erg laat, maar ook belachelijk. Groningen doet het juist zo goed ten opzichte van gebieden waar het slecht ging. En ik ben wel benieuwd hoe de CoronaCheck-app vanaf 1 juli gaat werken. We moeten het komende weekend nog zonder doen, maar ook daarna. Sommige mensen zijn echt creatief.”

Jager zegt in zijn zaak de coronaregels goed te handhaven. ,,Ik heb een groot vloeroppervlak en iedereen zit aan een tafel. Ik zorg ervoor dat er niet acht mensen aan vierpersoonstafel zitten en vraag altijd of mensen uit eenzelfde huishouden komen. Of het dan ook zo is? Ik ga ervan uit dat klanten eerlijk zijn. De deuren staan open. Ik ga geen discussie met ze aan.”

Bert Niesters vreest niet voor komend weekend, maar denkt wel dat de stap van volledig openen te vroeg is genomen. ,,De stap is begrijpelijk, maar er zijn een paar miljoen mensen nog niet gevaccineerd. Zelf had ik liever een paar weken gewacht tot meer mensen geprikt zijn. We zien ook dat bijvoorbeeld jonge mensen de deltavariant meenemen na een vakantie in Zuid-Europa en die verspreidt zich snel. Maar de meeste mensen die gevaccineerd zijn, zijn beschermd tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopname. De huidige situatie is niet te vergelijken met die van een jaar geleden.”

‘Ik verwacht geen nieuwe lockdown’

Een kans op een nieuwe lockdown zit er volgens Niesters niet in. ,,Die verwacht ik niet. Steeds meer mensen zijn geprikt en daarmee ook beschermd tegen deltavariant. We zien geen grote stijging van besmettingen, dus bestaat er geen extra vrees. Het vaccin redt ons uit de crisis.”

Toch moeten we volgens Niesters waakzaam zijn voor risicolanden als India en Engeland. ,,Zo kiest men in Engeland voor twee vaccinatierondes, maar die tweede ronde is nog niet afgerond en dat zorgt toch voor een grotere kans op besmettingen. In Nederland zien we dat ook in de grote steden waar het percentage gevaccineerden laag is. Groepsimmuniteit is van groot belang. Voor jezelf, maar ook de mensen die kwetsbaar zijn. Elke vaccinatie heeft bijwerkingen, maar geeft geen levenslange klachten. Dat geldt wel voor sommigen die Covid hebben gehad.”

En hoe gaat Dick Jager om met de mogelijke euforie van komende zondag als het Nederlands elftal in Boedapest speelt? ,,Bij ons hangen negen schermen door de hele zaak heen. Staan en juichen is niet toegestaan, maar is moeilijk tegen te houden. Even juichen en weer zitten. Maar als Nederland in de 93ste minuut scoort bij 0-0, dan houd ik niemand tegen. Die spanning hou je toch.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Coronavirus
Video
menu