Spaans-Portugees stel in Beatrixoord in Haren dreigt met kort geding wegens gedwongen quarantaine

Carolina Pimenta en Andres Sanz in gesprek met een verslaggever van de Catalaanse nieuwssite CCMA. Linksboven de plek waar ze zijn: Haren, Paîsos Baixos (Catalaans voor Nederland) Bron: CCMA

Het Spaans-Portugese stel dat sinds maandag in quarantaine zit in Beatrixoord in Haren moet zo snel mogelijk het ziekenhuis verlaten. Dat eist advocaat Bart Maes in een bericht aan de gemeente Haarlemmermeer, zo meldt BNR Radio. Als die eis niet wordt ingewilligd, volgt er een kort geding, dreigt Maes.

Volgens Maes is er geen sprake van een vergrijp of delict. ‘Er is geen grond om hem langer vasthouden in het ziekenhuis’, zegt Maes in een gesprek met BNR. Maandagavond bereikte hen het bericht, afkomstig van de Spaanse ambassade, dat zij vandaag moesten voorkomen in een snelrechtzaak.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland laat echter weten dat er geen sprake is van een aanstaande snelrechtzitting. ,,Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland bestudeert momenteel de procedure die is gevolgd voorafgaande aan de plaatsing van twee personen in gedwongen isolatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren.” Naar aanleiding daarvan volgt een besluit dat kan leiden tot voortzetting van de isolatie.

Carolina Pimenta en Andrés Sanz werden zondag aangehouden toen ze Nederland wilden verlaten. Ze zaten al in het vliegtuig en werden daar weer uitgehaald. Eerder waren ze met een vliegtuig uit Zuid-Afrika op Schiphol geland. De vrouw testte positief op het nieuwe omikron-virus. Omdat ze eerder al corona heeft gehad, hoefde ze naar eigen zeggen maar beperkt in quarantaine.

Nieuws

menu