Spanje hoopt vanaf juli op buitenlandse vakantiegangers. De Spaanse premier: 'Toeristen, we verwachten jullie'

Spanje zet de stranden open voor buitenlandse toeristen. (Op de foto het strand van Valencia in de zomer van 2019.) Foto: EPA

Spanje gaat proberen te redden wat er te redden valt van het toeristenseizoen. Vanaf eind juni, begin juli zijn toeristen uit de rest van Europa weer welkom aan de populaire costa’s, op de eilanden en in de monumentale steden en het uitgestrekte binnenland.

"Toeristen, Spanje verwacht jullie, in veilige omstandigheden", zei premier Pedro Sánchez zaterdagmiddag tijdens zijn wekelijkse toespraak op de Spaanse televisie.

De meeste low cost-vliegmaatschappijen bieden op hun websites al vluchten aan naar Spanje. Terwijl concurrenten als Ryanair en Easyjet op 24 juni respectievelijk 1 juli weer gaan vliegen, doet Transavia dat al vanaf 4 juni (Málaga) en 11 juni (Barcelona, Girona, Mallorca, Ibiza, Alicante en de Canarische eilanden).

In principe gelden dan nog de restricties zoals die nu van kracht zijn: alleen Spanjaarden en mensen met een goede reden – niet voor vakantie, bijvoorbeeld – mogen Spanje in.

Eerst Spanje uit de lockdown, dan toeristen ontvangen

Pas als heel Spanje, in een vierstappenplan, volledig uit de lockdown is gekomen – iets wat op 21 juni wordt verwacht – en de Spanjaarden zelf vrij door het land kunnen reizen, zijn ook de buitenlandse toeristen weer welkom.

Vicepremier Teresa Ribera zei vrijdag in een interview in de krant  El Periódico  dat er dan direct al een soort veilige ‘reiscorridors’ naar eilanden als de Balearen en de Canarische Eilanden kunnen worden geopend.

Spaanse premier: 'Ook buitenlandse toeristen kunnen weer reserveren'

"We hebben de bedoeling het nationale toerisme deze zomer te activeren, maar tegelijkertijd kunnen ook de buitenlandse toeristen weer hun reserveringen voor een verblijf in Spanje gaan maken", zei premier Sánchez.

De overheid en de toerismesector zijn bezig met het opstellen van een uitgebreid protocol om hotels, appartementen en camping ‘coronaproof’ te maken.

De toeristische sector in Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus

Het land, zwaar getroffen met bijna 29.000 doden door het virus, wil voorkomen dat een nieuwe uitbraak het imago en de toeristische sector nóg zwaarder zal treffen.

Het toerisme zorgt voor 13 procent van het BNP van Spanje, maar zal dit jaar zeker slechts een schijntje van de 83 miljoen buitenlandse toeristen van vorig jaar halen. Ruim 20 miljoen van die reizigers kwam in de maanden juli en augustus.

Nieuws

Meest gelezen

menu