Spanning op de woningmarkt in Drenthe en Groningen: in Het Hogeland betalen kopers dik tien procent boven de vraagprijs. Hoe zit dat in jouw gemeente? Check het hier

In alle gemeenten in Drenthe en Groningen lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen vorig jaar boven de vraagprijs. Foto: Shutterstock

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen lag vorig jaar in alle gemeenten in Drenthe en Groningen boven de vraagprijs.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Drenthe is Assen koploper. In Groningen spannen Het Hogeland en de gemeente Groningen de kroon.

Huizen staan korter te koop

In vrijwel alle gemeenten in ons land zijn vraag en aanbod op de woningmarkt vorig jaar verder uit elkaar gegroeid. Maar liefst driekwart van alle verkochte woningen ging weg boven de vraagprijs.

Niet alleen de hoge prijzen van de huizen vallen op, maar ook het tempo waarin ze worden verkocht. Gemiddeld stonden ze vorig jaar slechts twee maanden te koop voordat ze van eigenaar wisselden. In 2014 was dat nog tien maanden.

Koelt de woningmarkt af?

Makelaarsvereniging NVM zag het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerste sinds lange tijd een lichte prijsdaling. De verkoopprijzen lagen gemiddeld zo’n 2 procent lager dan in het voorgaande kwartaal.

En ING meldde begin deze week dat het risico op dalende huizenprijzen op langere termijn toeneemt. Als oorzaken noemt de bank onder meer de stijgende hypotheekrente en de hoge inflatie. Daardoor kunnen kopers minder lenen. Toch verwacht de bank dit jaar nog geen plotselinge omslag, maar eerder een afvlakking van de prijsstijging. Die zou dit jaar uitkomen op gemiddeld 13 procent. Vorig jaar was dat nog dik 15 procent. Het aantal verkopen zal volgens de bank verder dalen. Lees hier het volledige rapport van ING.

Gemiddelde prijs: dik vier ton

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in Nederland was vorige maand 427.000 euro. In Drenthe was dat 352.000 euro, in Groningen 320.000 euro.

Nieuws

menu