Staat en NAM willen 'Ternaard' 60 miljoen betalen om gas te mogen boren

Protest tegen gaswinning in Ternaard.

De NAM staat in de startblokken om 4 miljard kuub gas te winnen uit het veld bij Ternaard, ten noordwesten van Dokkum. Het bedrijf wil de regio voor 60 miljoen euro compenseren.

De NAM staat in de startblokken om 4 miljard kuub gas te winnen uit het veld bij Ternaard. Het bedrijf wil de regio voor 60 miljoen euro compenseren.

De compensatie werd maandagavond in Ternaard bekendgemaakt. Over de daadwerkelijke gaswinning, en of en wanneer die doorgaat, wordt later besloten.

Eerder had de regio om 448 miljoen gevraagd

Tegen de huidige gasprijs levert de 4 miljard kuub van Ternaard de staat ongeveer een miljard euro op. Eerder had de regio om 448 miljoen euro aan compensatiegelden gevraagd. In de wandelgangen werd dat al snel teruggebracht naar 160 miljoen euro. Daar blijft nu dus slechts 60 miljoen van over: jaarlijks 6 miljoen euro, uitgaande van tien jaar lang gas winnen onder de Waddenzee.

Vanwege die Waddenzee zijn de plannen voor aardgaswinning bij Ternaard omstreden. De Waddenvereniging stapte al eerder uit het Omgevingsproces, de proef van het rijk waarbij belanghebbenden kunnen meepraten over de voorwaarden van gaswinning. De waddenclub vreesde dat de uitkomst van het overleg op voorhand al vast stond.

Vergunning

Op welke termijn er gas gewonnen gaat worden bij Ternaard is nog niet bekend. De NAM vraagt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een vergunning aan bij het Ministerie van Economische Zaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu