Staatssecretaris Gunay Uslu noemt uitspraken Johan Derksen 'kwetsend en vernederend'

Staatssecretaris Gunay Uslu. Foto: ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media is verontwaardigd over de twee uitzendingen van het tv-programma Vandaag Inside, waarin voetbalanalist Johan Derksen seksueel grensoverschrijdend gedrag bekende en dit een dag later nuanceerde.

„Wat er in beide programma’s besproken is, blijft kwetsend en vernederend voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld en voor hun naasten”, aldus Uslu.

Kaars tussen benen vrouw

Derksen stelde dinsdagavond in Vandaag Inside van SBS6 dat hij vroeger een kaars tussen de benen van een van de drank bewusteloos geraakte vrouw heeft gestoken en daarna vertrok. Hier werd door tafelgenoten uitbundig om gelachen. De uitzending leidde tot flinke ophef.

Woensdag nuanceerde Derksen zijn uitspraken enigszins door in hetzelfde programma te stellen dat hij de vrouw niet met de kaars had gepenetreerd, maar de kaars op een sokkel tussen haar benen had gezet.

Overleg met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag

Uslu heeft over beide uitzendingen geen goed woord over, laat ze via een woordvoerder weten. Uslu is, mede naar aanleiding van de uitzending van dinsdag, in nauw overleg met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer.

De staatssecretaris overlegt daarnaast regelmatig met Talpa, zo laat haar woordvoerder weten. Talpa is de eigenaar van SBS6. In juni gaat Uslu opnieuw in gesprek met onder meer omroepen, producenten en gedragsdeskundigen. Dat deed ze al eerder in maart en januari, naar aanleiding van de misstanden bij The Voice of Holland .

Het onderwerp moet continu bespreekbaar blijven, benadrukt Usla via haar woordvoerder. Een cultuuromslag is hard nodig om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en er een einde aan te maken. Niet alleen slachtoffers moeten van zich laten horen, ook omstanders moeten misstanden aan de kaak stellen of proberen te voorkomen.

Nieuws

menu