Stadstheater aan een wereldplein

Jan Geert Vierkant in het in aanbouw zijnde Atlas Theater in Emmen.

De combinatie is uniek. Nergens in de wereld vind je een combinatie van dierentuin en stadstheater. Aan directeur Jan Geert Vierkant (51) de vraag wat Emmen daar van merkt.

Als de naamgevers op het gemeentehuis van Emmen écht hun best hadden gedaan, dan hadden ze het fonkelnieuwe Raadhuisplein beter Wereldplein kunnen noemen. Het is immers het centrale plein voor de entree van Wildlands Adventure Zoo, met haar drie klimaatwerelden en met het belendende Atlas Theater als een soort vierde wereld. En de bewoners van Emmen vinden het in ieder geval een wéreldplein.

De ambiance en de sfeer op het plein op zomerse dagen komen, als het aan directeur Jan Geert Vierkant van het nieuwe Atlas Theater ligt, straks terug binnen de muren van ‘zijn’ schouwburg. Die neemt de plaats in van de stokoude Muzeval, die na zestig jaar trouwe dienst rijp is voor de sloop. De gemeente bouwt het nieuwe theater, waarna het wordt verhuurd aan Wildlands. Dat wordt ook verantwoordelijk voor de exploitatie.

Lohues en Van 't Hek
Het Atlas Theater gaat pas in oktober officieel open, maar ook voor die tijd gebeurt er al het een en ander. Zo geeft Daniël Lohues er op 25 juni, kort na de oplevering, een voorstelling. En Youp van ‘t Hek – op voorwaarde dat hij hersteld is – komt op donderdag 22 en vrijdag 23 september naar Emmen. Bovendien gaan de horecavoorzieningen van het Atlas Theater al ergens in juni open, zodat het Raadhuisplein er vanaf dat moment een terras bij heeft.

Het theater hoeft niet de 1,3 miljoen bezoekers per jaar te trekken waar Wildlands op hoopt. Met 40.000 bezoekers voor de eigen voorstellingen is iedereen tevreden. ,,Dan ga je uit van het gemiddelde dat de andere noordelijke stadstheaters trekken, zo’n 300 bezoekers per voorstelling’’, vertelt Vierkant. Het zullen er naar verwachting meer zijn dan in De Muzeval, om de simpele reden dat dankzij de nieuwbouw grotere voorstellingen in Emmen terecht kunnen. ,,In de basis zijn we een stadstheater dat van de gemeente 140 voorstellingen moet organiseren, maar het mooie is dat we nu veel breder kunnen programmeren.’’ Zo komt illusionist Hans Klok in oktober twee avonden naar het theater met een grote show.

De vraag is wat de combinatie van theater en dierentuin oplevert. ,,Om te beginnen brengen we in de vakanties extra veel jeugdvoorstellingen. Het idee is toch dat gezinnen dan deze kant opkomen en bij een beetje regen het vertier hier opzoeken. Naar de dierentuin, het theater, hapje eten...’’ Voor de abonnementhouders van Wildlands komen er zondagochtendconcerten: je gaat om 11 uur naar een concert, een uur later lunchen en daarna de dierentuin in. ,,Da’s een pakket dat verder niemand kan bieden.’’

En de dieren? Vinden we die terug? Vierkant hoopt buitenlandse producties met een Jurassic Parc-achtige opzet naar Emmen te halen. ,,Maar zelf iets Lion King -achtigs produceren en twee maanden in Emmen laten spelen is niet realistisch. Dan heb je een budget van zeker 2 miljoen euro nodig.’’ Wel kan de deur van de kleine zaal aan het Kompasplein worden opengezet, zodat bezoekers van Wildlands kunnen worden getrakteerd op bijvoorbeeld jeugdtheater. En cabaretier Hans Sibbel (onder meer bekend van cabaretduo Lebbis & Jansen) gaf zelf al aan iets in het park te willen doen, bijvoorbeeld in Jims Jungletheater in Jungola.

Bedrijfsuitjes en congressen
Het grootste voordeel van de combinatie tussen dierenpark en stadstheater ligt misschien wel op het zakelijke vlak, beaamt Vierkant. ,,Bedrijven, en echt niet alleen uit deze omgeving, staan te springen om Wildlands te bezoeken. Die mensen ontvangen we dan soms met een drankje en een hapje in het theater. Kijk, als theater mik je doorgaans op een publiek in een straal van zo’n 25 kilometer, maar dankzij Wildlands wordt die straal veel groter.’’

En vergeet de congressen niet. Volgend jaar komen de Europese dierentuinen, verenigd in de EAZA, een week bijeen in Emmen, en er staan er meer aan te komen. De Atlas voor Nederlandse Gemeenten bijvoorbeeld – het ranglijstje van de vijftig grootste gemeenten, waarop Emmen steevast onderaan bungelt – overweegt de presentatie volgend jaar in Emmen te doen.

Ondertussen moet Vierkant tot juni wachten voordat hij zijn intrek kan nemen in het theater. ,,Tot die tijd zit ik op allerlei plekken. Ach, zo leer je Emmen aardig kennen.’’

Dit artikel is onderdeel van een speciale Wildlands-themabijlage. Die lees je hier.

Nieuws

menu