Steeds meer EU-landen durven grenzen weer te openen

Heiko Maas, rechts, ontmoet zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn op een heropende brug over de rivier de Moezel. Foto: EPA

Verschillende Europese landen heropenen hun grenzen of doen dat vanaf 15 juni. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas reisde zaterdag naar Luxemburg voor een ontmoeting met een collega op een brug over de Moezel. Sinds middernacht mogen alle automobilisten hier na twee maanden de grens weer oversteken.

Volgens de met een mondkapje aangereisde Maas was de heropening van de grens een ‘belangrijk teken’ naar normalisatie van het verkeer binnen de EU. Duitsland heeft ook de beperkingen versoepeld aan de grens met buurlanden Oostenrijk en Zwitserland.

Die grenzen moeten op 15 juni helemaal heropenen. Ook Oostenrijk wil de grenzen met Tsjechië, Slowakije en Hongarije volledig heropenen die dag. Het land maakte eerder al afspraken met andere buurlanden over het beëindigen van grensmaatregelen die waren ingesteld vanwege de coronacrisis.

Oostenrijkse ministers

Wie volgende maand door Europa wil reizen kan onderhand al een aardig eind komen. Zo zullen – zonder meldingen over nieuwe besmettingshaarden – op 15 juni ook de beperkingen aan de grenzen met buurlanden Duitsland en Zwitserland helemaal zijn opgeheven. Dat gaat stapsgewijs, aldus de Oostenrijkers.

De strenge maatregelen aan de grens met het zwaar getroffen Italië blijven voorlopig wel van kracht. ‘Wij zetten in op zoveel mogelijk vrijheid en zo min mogelijk restricties’, melden Oostenrijkse ministers in een gezamenlijke verklaring. Ze schrijven dat het versoepelen van de maatregelen het leven makkelijker moet maken voor mensen in de grensgebieden en forenzen die over de grens werken.

Italië zelf heeft een decreet goedgekeurd dat reizen van en naar het buitenland toestaat vanaf 3 juni. Inwoners van de Europese Unie en landen van de Schengenzone zouden vanaf dan opnieuw welkom, zonder dat ze eerst twee weken in quarantaine moeten.

Baltische staten

Litouwen, Letland en Estland openden gisteren alvast de grenzen voor elkaars burgers. Het was de eerste zogenoemde ‘reisbubbel’ binnen de Europese Unie sinds landen verregaande maatregelen namen om het coronavirus in te dammen. Inwoners kunnen vanaf nu weer vrij rondreizen in de drie dunbevolkte Baltische landen.

Slovenië heeft de coronaepidemie beëindigd verklaard en doet al vanaf 31 mei de grenzen open voor mensen uit andere EU-landen. De sterke daling van het aantal nieuwe coronapatiënten is volgens de regering in Ljubljana voldoende reden het land weer open te stellen. Alleen mensen die duidelijk ziekteverschijnselen vertonen en geen woon- of verblijfplaats in het land hebben, kunnen worden teruggestuurd.

De quarantaineplicht wordt afgeschaft, behalve voor mensen die van buiten de Europese Unie het land binnenkomen. De regel van 1,5 meter afstand houden, blijft gelden en ook mondmaskers blijven verplicht zoals in kantoren, cafés en het openbaar vervoer.

Nederland heeft het inreisverbod voor mensen van buiten de EU verlengd tot en met 15 juni. Alleen voor noodzakelijke reizen zijn de grenzen open. Dat is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Europese Commissie kondigde de maatregel vorige week al aan. Het is de tweede keer dat het inreisverbod is verlengd. De Nederlandse grens ging dicht op 19 maart. Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu