Steunpakket met 3,7 miljard uitgebreid, grotere tegemoetkoming horeca

Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) zijn verantwoordelijk voor de steunpakketten. Vanochtend maakten zij aanpassingen bekend. Foto: EPA

Het kabinet trekt nog eens 3,7 miljard euro extra uit voor de aanpassing van het steunpakket voor banen en economie. Eerder aangekondigde versoberingen zijn van de baan en bedrijven met grote omzetverliezen krijgen een grotere tegemoetkoming in hun vaste lasten (TVL).

Bedrijven die op dit moment helemaal geen omzet hebben omdat ze vanwege corona dicht zitten krijgen maximaal 70 procent van hun vaste lasten helemaal vergoed. Als er nog wel wat omzet is, volgt een lagere vergoeding. De verruiming van de TVL geldt voor het gehele vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 en gaat  met terugwerkende kracht in.

Een klein lichtje

Aanvankelijk wilde het kabinet de loondoorbetalingsregeling NOW versoberen, maar daar wordt nu van afgezien. Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken is er ‘een klein lichtje’ aan de einde van de tunnel doordat er nu vaccins op de markt komen. Het is nu ‘een kwestie van volhouden', stelt Wiebes, en dat betekent dat het steunpakket 'meeveert’ en nog niet afgebouwd wordt.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stelt dat het op dit moment nodig is ‘om wat extra's te doen’. Het kabinet trok al 33,7 miljard euro uit, daar komt nu bijna 4 miljard euro bij. Maar volgens Hoekstra kan de schatkist die extra uitgaven dragen en is het nu vooral van belang dat bedrijven niet onnodig omvallen en banen verdwijnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu