Storing in CoronaCheck-app: na besmetting en prik nog geen vinkje

Foto: ANP

Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en daarna één prik hebben gehad momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem vrijdag nog opgelost.

Mensen die corona hebben gehad zijn in principe met één prik al volledig gevaccineerd. Als het vrijdag niet lukt om een groen vinkje in de app te krijgen, moet je het volgens De Jonge „gewoon morgen nog eens proberen. We zijn daar vandaag mee bezig en ik verwacht ook wel dat het vandaag wordt opgelost.”

Het gaat volgens de minister om een opstartprobleem. „Als je met zo’n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken.” Om te zorgen dat de servers achter de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag inloggen om het vaccinatiebewijs in de app te laden.

Een prik genoeg voor vinkje

Mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt kunnen als ze willen alsnog een tweede prik krijgen. Maar voor een groen vinkje in de app is één prik na een doorgemaakte besmetting in principe genoeg. Het gaat om mensen die een coronavaccin van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna krijgen. Wie het Janssen-vaccin krijgt, heeft ook zonder een doorgemaakte besmetting aan één prik genoeg.

Donderdag, toen de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs aan te maken aan de app werd toegevoegd, was er een probleem met de vaccinaties van Janssen. In de app werden de gegevens van zo’n 300.000 mensen die dat vaccin hebben gekregen niet goed verwerkt. Dat probleem is volgens het ministerie in de voorbije nacht verholpen. Andere problemen zijn vooralsnog niet naar voren gekomen, zegt een woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu