Stormloop op vluchten verwacht in 2021 dankzij coronavaccin, al zullen verre vliegvakanties nog wel even uitblijven

Mensen willen graag weer vliegen, volgens Eurocontrol ANP

Vanaf de zomer zal het vliegverkeer in Europa versneld gaan toenemen, nu overal wordt gevaccineerd en luchtreizigers steeds meer getest worden. Dat voorspelt luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol in ’Outlook 2021’.

Toeristen en zakenmensen willen volgens reiskoepel ANVR, vliegkoepel BARIN en luchthaven Schiphol graag weer ’normaal’ het vliegtuig kunnen pakken, zodra corona onder controle is. „In de eerste helft van 2021 zal het aantal vluchten nog beperkt zijn door het virus, daarna verwachten veel maatschappijen een stormloop. De luchtvaart en passagiers zijn er klaar voor”, aldus Eurocontrol.

60 miljard euro schade

Afgelopen jaar zijn ruim zes miljoen vluchten in, van en naar Europa door de pandemie verloren gegaan, heeft Eurocontrol becijferd. „Dat is bijna 60% minder vluchten dan in 2019. Een verlies van 1,7 miljard passagiers, 60 miljard euro schade en 190.000 banen weg.”

Dit jaar zet het Europese herstel volgens het onderzoek door, al kan het 2019-niveau op zijn vroegst pas in 2023 worden gehaald, gezien de onzekere coronasituatie in delen van de wereld.

Daardoor zal bijvoorbeeld de animo voor verre vliegvakanties pas later weer opbloeien. Eurocontrol gaat er vanuit dat het besmettingsgevaar in de loop van 2022 overal is geweken.

Luchtvaartsector op slot gezet

Het kabinet heeft de Nederlandse luchtvaartsector op slot gezet tot medio maart, vlak voor de verkiezingen. KLM gaat in 2021 uit van een vliegoperatie op 75% van voor de coronacrisis, en wil niet te diep snijden om klaar te zijn voor aantrekken van de vraag. Reisorganisaties zien dat nu al in de zomerboekingen. „We moeten met elkaar blijven zoeken naar concrete stappen om overlast voor de omgeving te verminderen”, zegt KLM-topman Pieter Elbers.

Schiphol gaat uit van ’gematigde groei’ komende jaren, zoals blijkt uit een manifest dat baas Dick Benschop maandag presenteert. Hij kondigt daarin maatregelen aan om vliegherrie voor omwonenden omlaag te krijgen, zoals de minister eist.

„We zetten sterk in op innovatie, zoals een app met 24 uurs-voorspellingen van vliegverkeer, geluidsarm bouwen in de Haarlemmermeer in samenwerking met TU Delft, slimme ramen om lawaai buiten te houden, stillere en gekromde aanvliegroutes, en een proef in de Aalsmeerse wijk Stommeer om de geluidsbeleving en leefomgeving te verbeteren. Dat gebeurt met de hulp van professor Tjeerd Andringa, een expert van de Rijksuniversiteit Groningen”, zegt Benschop.

’Ver onder de maat’

Bewonersleider Matt Poelmans van de Omgevingsraad Schiphol is niet onder de indruk. „Dit pakket om hinder te beperken is ver onder de maat. Het is misleidend en komt te laat. Bewoners schieten er ook niks mee op. Schiphol begint zijn geloofwaardigheid zo te verliezen. Laten we eerst helder krijgen hoeveel vluchten Nederland echt nodig heeft, welke overlast de omgeving kan dragen en hoe het banenstelsel ten goede kan worden aangepast”, meent hij.

Deze zomer zullen Nederlanders hoe dan ook massaal willen vliegen, is de overtuiging van de reisindustrie naar aanleiding van diverse peilingen. Vliegreizen zijn volgens Benschop noodzakelijk voor de economie.

’Uitstelgedrag kabinet’

Hij hekelt ’het uitstelgedrag’ van het kabinet. Zo is wel een vliegtaks ingevoerd, maar groei van 500.000 naar 590.000 vluchten op Schiphol niet vastgelegd. Overigens was dat in 2020 nog niet de helft. Het aantal reizigers daalde van 72 naar 22 miljoen.

BARIN-voorzitter Marnix Fruitema mist perspectief en daadkracht vanuit Den Haag om de herstart vleugels te geven. Hij pleit voor meer vaart achter vaccinaties. „Ook willen we dat het reisverbod net als de lockdown op 19 januari afloopt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu