Superjacht Galactica van Russische oligarch Vagit Alekperov vertrekt onder toezicht van de douane uit Harlingen voor eerste proefvaart

Veelbesproken superjacht Galactica uit de haven van Harlingen vertrokken voor proefvaart op Wadden- en Noordzee

De Galactica, een schip dat in opdracht van de Russische oligarch Vagit Alekperov werd gebouwd, mag niet aanleggen aan de openbare kade van de haven van Harlingen. Hij is maandagochtend wel vertrokken voor een proefvaart.

De Galactica maakt van 11 tot 15 april proefvaarten op de Wadden- en Noordzee. Het jacht heeft hiervoor toestemming van de Douane en Rijkswaterstaat, liet Port of Harlingen weten.

Nederlandse bemanning

De proefvaarten worden uitgevoerd door Heesen Yachts en gebeuren met een Nederlandse bemanning. De Galactica vaart onder Nederlandse vlag. Onder toeziend oog van de Douane is de Galactica maandag vertrokken voor zijn eerste proefvaart.

Onduidelijk of jacht onder verscherpt toezicht is gesteld

De Harlinger haven moet die proefvaarten vanwege de veiligheid in de haven wel faciliteren. Toch zit het havenbedrijf met de kwestie in de maag. ,,Het is Port of Harlingen niet bekend voor wie het jacht is gebouwd. Ook is niet duidelijk of het een van de jachten is die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken onder verscherpt toezicht is gesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.”

Rederijen die superjachten vervaardigen voor rijke, machtige mensen doen vaak geen uitspraak over wie de klant of opdrachtgever is. Een grote feature in financiëel tijdschrift Forbes maakt aannemelijk waarom de nieuwe Galactica bestemd is voor de oligarch Vagit Alekperov (tevens eigenaar van Heesen Yachts sinds 2008).

Nieuws

menu