Nederland pakt Rijke Russen aan, peperdure superjachten gaan aan de ketting en zo ziet zo'n boot eruit

Superjacht aan de ketting: lesje nederigheid voor rijke Rus

Russische multimiljardairs moeten lijdzaam toezien hoe hun superjachten een voor een aan de ketting worden gelegd. Het zal pijn doen bij de Russen met de diepe zakken, die gewend zijn aan publiek dat zich langs zonnige kades staat te vergapen aan de drijvende paleizen. Wat drijft deze oligarchen zelf? „Ze meten hun succes af aan rijkdom, maar ook aan het applaus dat ze ervoor krijgen.”

Woensdag was het de beurt aan veertien luxe schepen die zich in Nederland bevinden: twaalf jachten in aanbouw en twee in onderhoud.

Drijvende paleizen van soms wel 600 miljoen dollar

Onwaarschijnlijke luxe kenmerkt de drijvende paleizen. Alles is mogelijk in de schepen, die weggevaren lijken uit een James Bond-film. Net wat de koper wil.

Neem de Dilbar, het megajacht van de Russische miljardair Alisjer Oesmanov dat een maand geleden door de Duitse autoriteiten zonder pardon in beslag werd genomen. Het schip met een lengte van 156 meter en een geschatte waarde van bijna 600 miljoen dollar (540 miljoen euro) werd in Hamburg geconfisqueerd. Aan boord: onder meer het grootste zwembad dat ooit op een jacht is aangelegd, twee helikopterplatforms en een sauna.

Russische oligarchen ontlenen, net als andere miljardairs, hun status aan de schepen. „Geld speelt geen rol bij deze mensen, en dat willen ze laten zien”, zegt imagodeskundige Zabeth van Veen. „Het zijn puur statussymbolen voor degenen die, zoals ik dat noem, de meeste bananen willen hebben. Jij hebt iets wat bijna niemand kan betalen. Maar degene die naast je ligt in de haven heeft een grotere, dan ben je toch een loser.”

Roebels moeten rollen

Dus moet het steeds groter en gekker, want de roebels moeten blijven rollen.

Er zijn inmiddels verhalen opgedoken van schepen met een onderwaterpanoramadek en met complete watervallen.

Volgens Patrick van Hees zijn dergelijke schepen in luxe niet meer te overtreffen. De sociale wetenschapper, schrijver van het boek De geluksprofessor , spreekt van ’de wet van het afnemende grensnut’.

Als voorbeeld geeft hij het geluk dat je ervaart bij de aankoop van een woning. „Ga je van een studentenkamer naar een eigen woning, maakt dat een enorm verschil. Koop je een grotere woning, ben je ook blij. Koop je een nóg groter huis, dan word je daar steeds minder extra gelukkig van. Een schip van 500 miljoen euro is al enorm luxe, zou een schip van 700 miljoen zoveel gelukkiger maken?”

‘Ze willen dat het gezien wordt’

Anders dan bijvoorbeeld privéjets, zijn de megajachten zeer goed zichtbaar.

Varen ze de haven binnen van een mondaine badplaats, dan staat zelfs de jetset met open mond toe te kijken.

„Ze willen niet alleen de rijkste zijn, maar ook dat het gezien wordt. Dat is heel belangrijk”, legt Van Veen uit.

Gedragswetenschapper Eric-Jan Wagemakers van de Universiteit van Amsterdam: „Voor de meeste mensen voelt deze obscene rijkdom als een uitwas. Het gebeurt overal. In Las Vegas kun je bijvoorbeeld een hamburger kopen van 5000 euro. Daar zit dan goud in. Proef je het verschil? Waarschijnlijk niet echt. Maar het gaat erom dat je kunt zeggen: ik heb een hamburger van duizenden euro’s gegeten.”

De oligarchen waanden zich lange tijd onaantastbaar. Maar moeten nu nederig afwachten of en wanneer ze weer met hun speeltjes mogen uitvaren.

Nieuws

menu