'TSN woensdag failliet'; personeel weet van niets

Werknemers van TSN demonstreerden bij het Groninger gemeentehuis. FOTO ARCHIEF DVHN FOTO DVHN

Thuiszorgorganisatie TSN wordt woensdag door de rechtbank in Overijssel failliet verklaard. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen.

Het personeel weet nog van niets en algemeen directeur Zion Jongstra ontkent dat hij de bron is van het nieuws, zoals RTL meldt. ,,Ik weet nog geen definitieve datum en ik ben zeker niet de bron’’, laat hij weten aan Dagblad van het Noorden. ,,Het is aan de bewindvoerders en de rechtbank.’’

Het faillissement hangt al weken in de lucht. Eind november werd surseance van betaling voor de thuishulp-BV van TSN verleend. Eind februari bleek dat de overname van personeel en werk door Buurtzorg slechts voor een klein deel is gelukt.

In veel gemeenten in Drenthe en Groningen zal het faillissement betekenen dat thuishulpen die voor TSN werken ontslag krijgen en nog zes weken door het UWV worden doorbetaald. Met name in Emmen en Stadskanaal zijn heldere afspraken gemaakt dat TSN-personeel en hun vaste cliënten overgaan naar respectievelijk AtHomeFirst en Buurtzorg. In de meeste andere gemeenten gaat het werk bij cliënten thuis overgenomen worden door andere thuiszorgbedrijven. De TSN-thuishulpen moeten dan solliciteren bij die andere thuiszorgbedrijven.

In de stad Groningen en het Westerkwartier is de situatie weer anders. Daar doet een andere BV van TSN het huishoudelijke werk en die BV gaat niet failliet. Wel moet personeel van de faillerende BV solliciteren op een baan bij de andere BV. Vakbond FNV wil dat de Groningse gemeenten het personeel meer garanties geven en dreigen daarom komende week met acties of zelfs stakingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu