Teleurstelling na verhoor drie deskundigen in zaak Nicky Verstappen: extra duidelijkheid waarop iedereen in de rechtbank hoopte, bleef uit

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof ANP

Het oproepen van drie deskundigen in het hoger beroep van de zaak Nicky Verstappen heeft niet de extra duidelijkheid gebracht waarop iedereen hoopte. De ultrakorte samenvatting van het urenlange verhoor is dat geen van de drie deskundigen met honderd procent zekerheid kan vaststellen dat de 11-jarige jongen in 1998 seksueel is misbruikt. En ook niet op welke manier hij om het leven is gekomen.

Patholoog-anatoom Gert van Ingen verrichtte in 1998 de sectie op het lichaam van Nicky. Hij leunde tijdens zijn verhoor vooral op zijn aantekeningen van 23 jaar geleden. Destijds constateerde hij dat er geen sprake was van puntbloedingen die kunnen duiden op verstikking als doodsoorzaak. Maar daarmee valt niet uit te sluiten dat de jongen wel degelijk door „belemmering van de ademhaling” om het leven kwam, zegt hij. Dat laat lang niet altijd sporen - zoals puntbloedingen - na.

Net als Van Ingen durfden de forensisch artsen Wouter Karst en Rob Bilo niet met zekerheid te zeggen dat Nicky Verstappen seksueel misbruikt is. Patholoog Van Ingen zag lichte beschadigingen die daarop kunnen duiden. „Maar dat is een interpretatie van wat ik zag.” Meer zekerheid kon hij niet geven.

Matige foto’s

Karst en Bilo konden alleen op basis van matige foto’s oordelen, en kwamen evenmin met de duidelijkheid waarnaar het Openbaar Ministerie en het hof zoeken.

De inhoudelijke behandeling van de zaak door het hof Den Bosch begint op 10 november. Er zijn vijf dagen voor uitgetrokken op 10, 15, 17, 19 en 24 november. Volgens advocate Wendy van Egmond is het nog niet zeker of de ouders en zus van Nicky Verstappen gebruik zullen maken van hun spreekrecht. De familie was vrijdag voor het eerst niet aanwezig bij de zitting in verband met het overlijden van de vader van Berthie Verstappen.

Jos B. werd eerder door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor dood door schuld en seksueel misbruik van Nicky Verstappen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu