Terugblik: Nieuw perspectief voor dierenpark

Een promo van Wildlands

Een kwakkelend dierenpark, een bijna-faillissement, een morrende bevolking: de geboorte van Wildlands had heel wat voeten in de aarde. Een korte terugblik.

Waarom een nieuw dierenpark?
Het dierenpark kon in Emmen-centrum niet meer uitbreiden en ingrijpende vernieuwingen zouden het park voor jaren in een bouwput veranderen. Terwijl die vernieuwingen broodnodig waren: veel dierenparken kopieerden de de dierenverblijven die ‘Emmen’ befaamd maakten.

Een verhuizing naar de rand van het centrum zou alles oplossen?
Daar ligt in elk geval veel ruimte. Het dierenpark begon er al in 2002 met een uitbreiding, met onder meer een pinguïnverblijf en een overdekt speelparadijs. Het idee was om dit langzaam uit te bouwen, maar door de crisis en dalende bezoekersaantallen kwam daar niet genoeg geld voor binnen.

Toch kwam er een nieuw dierenpark. Hoe kan dat?
De Emmer burgemeester Cees Bijl werd in 2006 verzocht het kwakkelende dierenpark weer perspectief te bieden en Emmen eindelijk – na tientallen jaren van vergeefs plannen maken – een nieuw theater te bezorgen. Bij een ontmoeting met toenmalig dierenparkdirecteur Henk Hiddingh ontstond het idee om de krachten te bundelen.

En was dat mogelijk?
Een zogenoemd 'dreamteam' van medewerkers van de gemeente en het dierenpark onderzocht het idee en kwam met een gewaagd advies: Om theater en dierenpark te kunnen combineren, zou het hele dierenpark naar de rand van het centrum moeten verhuizen. De gemeenteraad stemde eind 2007 unaniem met dit idee in.

Werd het plan overal met applaus begroet?
Bepaald niet. Het weghalen van het dierenpark uit het centrum riep veel weerstand op bij de bevolking. Ook waren er twijfels over de haalbaarheid van zo’n omvangrijk project.

Toch werd het verder uitgewerkt…
Dat klopt. Maar terwijl de plannen steeds fraaier werden, gleed het dierenpark in 2010 naar de rand van een faillissement. Alleen dankzij een gemeentelijke miljoenenlening bleef het bedrijf bestaan. De nieuwe directeur Frankwin van Beers sneed fors in de kosten van zowel het oude als het nieuwe park. Door de verkoop van de oude zoo aan de gemeente Emmen en met een soberder bedrijfsplan kreeg hij de benodigde 150 miljoen euro bijeen via de gemeente, de provincie Drenthe en - mondjesmaat - private partijen.

En nu nog de verwachtingen waarmaken....
Dat is waar alles nu om draait: wanneer het dierenpark jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers haalt, komt er voldoende geld in kas om te blijven vernieuwen en om alle leningen af te lossen.

Dit artikel is onderdeel van een speciale Wildlands-themabijlage. Die lees je hier.

Nieuws

menu