Testament voor 199 euro? Kruidvat gooit diensten notaris in de aanbieding

Het ondertekenen van een akte in een notariskantoor. Foto: ANP

Een opvallende nieuwe aanbieder van testamenten en samenlevingscontracten: drogisterijketen Kruidvat.

Sinds maandag kun je niet alleen luiers, douchegel of scheermesjes via de webshop van het Kruidvat bestellen, maar ook een wilsverklaring of samenlevingscontract à 199 euro. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kijkt met argusogen naar de nieuwe speler in de markt: ,,Als er maar zorgvuldig wordt gehandeld.’’

Klanten trekken

Je denkt niet meteen aan Kruidvat als je een samenlevingscontract of testament wilt regelen. Toch is de retailer ervan overtuigd op deze manier klanten te trekken die anders minder snel of helemaal niet naar een notaris gaan om dit te regelen. ,,De drempel wordt lager, we maken het opstellen van dit soort belangrijke documenten toegankelijker voor veel mensen’’, aldus Kruidvat-woordvoerster José Mes.

De consument dient zijn samenlevingscontract of testament online op te stellen. Het concept volgt later via de mail. Vervolgens krijg je de keuze uit twaalf notariskantoren met landelijke dekking om de akte te laten passeren. De (gekozen) notaris neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken voor ondertekening. Het gaat om een standaard-document.

Extra kosten

,,In de praktijk komen er toch regelmatig extra notariskosten bij, want vaak voldoet een standaard-akte niet en gaat het toch om maatwerk’’, zegt Mechtelt Lindenhovius van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Volgens haar is het van belang dat een notaris goed doorvraagt en verifieert of de inhoud van een testament ook echt overeenkomt met de wil van de opsteller. ,,Kruidvat en eerder al Hema maken het de consument makkelijker, zeker. Maar het blijven bijzondere aktes die grote gevolgen voor iemand kunnen hebben als niet helemaal zeker is wat ze willen. Een goede check door de notaris is daarbij essentieel.’’ 

Hema begon al in 2013 met het aanbieden van notarisservice in de vorm van samenlevingscontracten en testamenten. Binnen de notariële wereld was daar veel commotie over, grootste bezwaar van veel notarissen was of de wil van de partijen in het door de consument online opgestelde ‘Hema-testament’ voldoende was gewaarborgd. 

Tuchtrechter

De KNB vond toen dat notarissen niet konden meewerken aan de Hema-service. Volgens de organisatie was niet duidelijk of betrokken notarissen notariële wet- en regelgeving naleven. De zaak werd voorgelegd aan de tuchrechter.

De rechter kwam, ook in hoger beroep, tot het oordeel dan de Hema-notarisservice technisch, juridisch en inhoudelijk niet in strijd is met de voor deelnemende notarissen geldende wet- en regelgeving. Ook stelde de rechter dat Hema de geheimhouding van de door de consument verstrekte gegevens voldoende waarborgt.

Als het gaat om de (lagere) vergoeding voor de notaris was er volgens de rechter ook geen probleem. Als beide partijen het erover eens zijn dat de vergoeding in redelijke verhouding staat tot de geleverde diensten, dan is het geoorloofd, aldus de rechterlijke uitspraak. 

,,De stap van Hema maakte heel wat los, we waren dit niet gewend. Uiteindelijk is het een vrije markt met vrije tarieven en mogen notarissen deze samenwerking aangaan met partijen als Hema en Kruidvat. De uitspraak van de rechter is van belang geweest om de richtlijnen voor dit soort constructies duidelijk te krijgen. We zullen net als bij Hema ook kijken hoe het Kruidvat te werk gaat, want zorgvuldigheid blijft geboden’’, aldus KNB-woordvoerster Lindenhovius. 

Compliment

Hema ziet het als een compliment dat Kruidvat nu ook notariële service aanbiedt. ,,We doen dit nu zeven jaar, dus er is zeker behoefte aan. We maken het de klanten een stukje makkelijker om een testament of samenlevingscontract op te stellen en het feit dat Kruidvat dat nu ook gaat doen, zegt genoeg’’, aldus een Hema-woordvoerster. 

Het online opstellen van een dergelijke akte is gemiddeld een paar honderd euro goedkoper dan een volledig traject bij de notaris. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu