Testen voor Toegang verdubbelt aantal locaties maar op sommige plekken moeten mensen meer dan halfuur rijden voor test

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: ANP

Vanaf maandag is het aantal locaties van Testen voor Toegang verdubbeld. Mensen kunnen nu op 250 plekken een coronatest laten afnemen waarmee ze naar bijvoorbeeld een restaurant of concert kunnen. De locaties zijn nog niet evenredig verspreid over het land, dus op een aantal plekken moeten mensen momenteel langer dan een halfuur reizen voor een test.

De testaanbieders worden vanaf maandag per afgenomen test betaald, in plaats van op basis van beschikbaarheid. Aanbieders mogen zelf beslissen waar ze testlocaties openen. Op drukke plekken is de vraag naar tests hoger, dus daar een locatie openen kan commercieel interessanter zijn dan tests aanbieden in afgelegen gebieden.

Nieuw systeem 'rechtvaardiger'

Het nieuwe systeem is 'rechtvaardiger', aldus voorzitter Pier Eringa van Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. In het oude systeem was er weliswaar vrijwel overal binnen een half uur autorijden een testlocatie beschikbaar, maar op plekken waar er maar weinig vraag was naar testen kostte dat relatief veel geld.

Op dit moment zijn er nog witte plekken op de testkaart, onder meer in de Achterhoek, delen van Drenthe en Zeeland en op Texel. Dat is inderdaad ”het risico van dit nieuwe systeem”, aldus Eringa. Maar het aantal aanbieders loopt nog op, belooft hij. Vanaf maandag nemen negen aanbieders tests af, maar in totaal zijn er 28 bedrijven geselecteerd om ze aan te mogen bieden. Zij hebben bij elkaar meer dan vierhonderd locaties en kunnen waarschijnlijk komende weken ook de deuren openen.

Test bij apothekers?

De markt zal uiteindelijk de dekking juist verhogen, denkt de stichting, maar de organisatie houdt de spreiding van locaties wel in de gaten. Als er witte plekken op de kaart overblijven zullen mogelijk apothekers gevraagd worden om ook tests af te nemen. Ook kan het zijn dat het systeem uiteindelijk 'hybride'wordt. Dat wil zeggen dat aanbieders in sommige gebieden alsnog op basis van beschikbaarheid betaald zullen krijgen om te zorgen dat er ook op dunbevolkte plekken genoeg testmogelijkheden zijn.

Wie op dit moment geen testlocatie meer in de buurt heeft, moet misschien komende tijd wat verder reizen, zegt Eringa. Hoe lang dat precies zal duren, kan hij niet zeggen.

Mensen die (nog) niet volledig zijn gevaccineerd of niet onlangs een corona-infectie hebben doorgemaakt hebben voor toegang tot veel plekken een negatieve testuitslag nodig. Die is telkens 24 uur geldig.

Nieuws

Meest gelezen

menu