Testpanel buigt zich over Dr. Denker: pittig en erg leuk

Zijn de rebussen niet té moeilijk? Of misschien, voor de verandering, een keer te simpel? Het vaste testpanel van Dr. Denker buigt zich elk jaar - een week voor de verschijningsdatum - in het diepste geheim alvast over de Dr. Denker kerstpuzzel.

Kijk jij al reikhalzend uit naar de krant van zaterdag? Die ene editie per jaar waarin de Dr. Denker puzzel verschijnt, vol breinbrekende, cryptogram-achtige rebussen? Welgeteld twee personen mochten hem deze week al maken. Janna Zuiderveld en Roelof Hoekman, oftewel: het Dr. Denker-testpanel. Op een geheime locatie buigen zij zich jaarlijks, in het bijzijn van de Dr. en tekenares Janneke de Jonge, over de plaatjes.

In nevelen gehuld

Dat de twee ernaar toe hebben geleefd, is een groot woord. Maar zin hebben ze er zeker in. Dat ze maar met z’n tweetjes zijn, heeft alles te maken met de nevelen waarin Dr. Denker en zijn puzzel zich hullen. Er mag niks, maar dan ook niks naar buiten lekken. Noch het thema, noch de plaatjes, noch Dr. Denkers echte naam.

Alsof het staatsgeheim nummer één is, wordt de puzzel daarom al jaren slechts door de kleinst mogelijke meervoudsvorm proefondervindelijk ontleed. Een kwestie van risicospreiding.

Fervente Dr. Denker-puzzelaar

Hoekman, oud-journalist bij deze krant, kent Dr. Denker al jaren en zit ook al sinds jaar en dag in het testpanel. Zuiderveld is aangeschoven als fervente Dr. Denker-puzzelaar. ,,In die zin is het wel jammer dat ik komende zaterdag alles al weet’’, constateert ze. ,,Maar het is hartstikke leuk om dit zo met z’n tweeën te doen. Spannend ook. Hoe ziet de puzzel er deze keer uit? En wat is dit jaar het thema? De Dr. heeft al zoveel thema’s gehad in al die jaren... De vondsten, de momenten dat je de oplossing ziet, blijven bijzonder. En dat hebben we nu veertig keer.’’

Want onopgelost blijft er niets, daar zorgt Dr. Denker wel voor. Komen de testpersonen er niet uit, dan geeft hij subtiele aanwijzingen. Hij moet natuurlijk wel weten of de uitkomst überhaupt te raden is.

,,Ander woord, ander woord’’, zegt hij wanneer Zuiderveld en Hoekman onder het genot van een hapje en een drankje volop aan het associëren zijn geslagen.

Hij geeft net zo lang hints totdat het kwartje valt. De aha-erlebnis. ,,Dat we dáár nou niet eerder op zijn gekomen’’, verzucht Zuiderveld.

Des Dr. Denkers

Haar conclusie over de Dr. Denker: ,,Hij is echt des Dr. Denkers. Er zitten heel moeilijke dingen in, maar ook wat makkelijkere. Een mooie mix van alles en nog wat en opnieuw heel erg leuk.’’

Hoekman vindt hem pittig. ,,Maar dat vind ik ieder jaar en toch komen de mensen er wel uit. De een bedenkt dit, de ander dat. Het

 is het mooist om de puzzel in gezamenlijkheid op te lossen. Het is een prachtig iets, wat traditioneel bij de kerst hoort. Al moet ik zelf natuurlijk mijn mond houden als ik straks bij de familie zit en hen fanatiek zie puzzelen...’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Dr. Denker
Video
menu