Theo (69) schrijft brief aan huisarts: 'Geef mijn ic-bed maar aan jonger iemand'

Theo Even (69) uit Losser schrijft in een brief aan zijn huisarts dat hij geen ic-bed hoeft als er een tekort aan is. Gezien zijn slechte fysieke toestand ziet hij daar geen heil in. Maar het is ook een gebaar naar een jongere generatie. „Ouderen denken niet alleen aan zichzelf.”

Theo Even in arboretum in De Lutte, schreef een brief aan zijn huisarts. „Gezien de huidige coronacrisis, heb ik een besluit genomen...”

Theo Even in arboretum in De Lutte, schreef een brief aan zijn huisarts. „Gezien de huidige coronacrisis, heb ik een besluit genomen...” Foto: Annina Romita DTCT

Even was eerder raadslid voor D66 in de gemeente Losser en werkzaam voor de Koninklijke Luchtmacht. Hij werkte daar met giftige verf en werd een van de chroom-6 slachtoffers, die gebukt gaan onder diverse aandoeningen.

Even heeft zijn brief ook aan De Twentsche Courant Tubantia ter publicatie gegeven. Niet om de aandacht op zichzelf te richten. Nee, hij wil bovenal kwijt dat mensen, zolang het nog kan, in goed overleg met hun huisarts praten over wat voor hun een waardig einde is. De ene keer is iemand nog zelfstandig genoeg om zelf het initiatief te nemen tot zo’n gesprek mét of een brief áán de huisarts. De andere keer zou de huisarts zelf het gesprek moeten aangaan.

Twee doelen

Zijn brief heeft voor hemzelf twee doelen. Hij wil voorkomen dat hij happend naar adem thuis sterft, want hij wil wel in aanmerking komen voor euthanasie of goede palliatieve sedatie. Het andere doel is te laten zien, dat iemand waardevol kan zijn door iets te doen voor een ander; in dit geval plaatsmaken voor een jongere. „De crisis brengt ons fysiek verder uit elkaar, maar in gedachten juist dichter bij elkaar.”

Even is ervan overtuigd dat heel veel ouderen, die ernstig ziek zijn zoals hij, op deze manier zullen reageren en zullen aangeven dat beademing of intensive care niet meer hoeven. „Goede communicatie daarover met hen is dan wel essentieel.”

Even later ontving hij van zijn huisarts een kort berichtje terug, dat de brief in zijn dossier is opgenomen. „Fijn dat u er zo goed over heeft nagedacht”, staat er. „Dat maakt het voor iedereen veel duidelijker."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu