Schaatstempel Thialf gered van bankroet met noodkrediet van bijna 3 miljoen euro

. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN.

IJsstadion Thialf krijgt van de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen een noodkrediet van bijna 3 miljoen euro. Alleen zo kan een faillissement worden afgewend.

De kas van het stadion is bijna leeg. Thialf lijdt dit jaar een verlies van 1,1 miljoen euro. Dat komt door hoge energielasten en te weinig inkomsten.

Thialf moet mensen ontslaan. Het bedrijf, dat 24,5 arbeidsplaatsen telt, belooft op deze manier zelf 538.000 euro te bezuinigen.

De provinsje komt over de brug met een noodkrediet van 2 miljoen euro. De gemeente Heerenveen, medeaandeelhouder, stelt 991.000 euro beschikbaar.

‘Nu nog zwarte cijfers’

Met het verleende krediet is het stadion nog lang niet boven Jan. Volgens gedeputeerde Sander de Rouwe kan het bedrijf ,,aan de slag met herstel’’. ,,Als we niks doen, gaat Thialf failliet. Met de gouden medailles zit het, buiten de corona-tijd, wel goed. Nu nog zwarte cijfers.’’

In december bleek hoe hoog de nood was opgelopen. Adviesbureau LA Group zette de cijfers op een rijtje. Uit het rapport bleek dat in juli een bankroet nabij was.

Thialf maakte daarop een herstelplan, er werd een derde commissaris aangesteld en directeur Marc Winters kreeg een extra man naast zich.

‘Fors en pijnlijk’

Winters rept vandaag van ,,een forse en pijnlijke reorganisatie’’. ,,Om een hoogwaardig product te kunnen blijven leveren is steun van anderen noodzakelijk. We gaan terug naar een kleine organisatie die puur gericht is op het faciliteren van de topsport.’’

Het belangrijkste doel is eerst het omlaag brengen van de energielasten.

Het stadion werd in 2016 voor ruim 50 miljoen euro verbouwd. De provincie betaalde de renovatie grotendeels en werd grootaandeelhouder.

Nieuws

Meest gelezen

menu