Thierry Baudet (FvD) krijgt tik op de vingers van voormalig partijgenoot en arts: vaccins tegen coronavirus zijn géén experimentele gentherapie

Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals die van Moderna en Pfizer, zijn niet experimenteel en zijn geen gentherapie. Dat zei Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (JA21) donderdag tegen FVD-leider Thierry Baudet, die zich eerder in het coronadebat uitsprak tegen de inzet van coronavaccins.

Baudet betoogde dat vaccins ,,experimentele gentherapie” zijn. Pouw-Verweij, die naast Kamerlid arts is en zich eind vorig jaar afscheidde van FVD, voelde ,,als enige arts in de Tweede Kamer de behoefte dit recht te zetten”, zei ze richting haar voormalig partijleider.

De mRNA-vaccins vallen niet onder de medische definitie van gentherapie omdat ze niet tot de kern van een cel komen, en niet het DNA van de ontvanger veranderen. ,,Artsen hebben hele duidelijke definities voor behandelingen”, legde Pouw-Verweij aan haar voormalige partijgenoot uit. ,,U mag de termen gebruiken die u wilt, maar dat dit vaccin gentherapie is, daar is geen arts het mee eens.”

Geen experiment

Ook de kwalificatie ,,experimenteel” wees Pouw-Verweij van de hand, omdat het vaccin die fase al door is. Vaccins op basis van messenger-RNA (mRNA) zijn nieuw. Eerdere vaccins waren steevast gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld een stukje verzwakt of inactief gemaakt virus.

In mRNA-vaccins zit een stukje genetische code van een specifiek onderdeel van het coronavirus. In het geval van Pfizer/BioNTech en ook Moderna gaat het om een code van het zogeheten spike-eiwit, waarmee het virus lichaamscellen binnendringt.

Nieuws

menu