Thuisblijven vanwege corona? Google onthult een ander beeld: in Drenthe en Groningen zijn we wel klaar met de lockdown. Ons gedrag in vier grafieken

We moeten meer thuis blijven om het aantal besmettingen met corona terug te dringen. Foto: ANP/Marco de Swart

Het kabinet is geschrokken van de telefoongegevens van Google. Die onthullen dat wij steeds minder thuiswerken en steeds vaker op pad gaan in tijden van corona. Drenthe en Groningen doen het net iets slechter dan de rest van het land.

Klaar met de lockdown

We lijken ons steeds minder aan te trekken van de gedeeltelijke lockdown die begon op 14 oktober. Naarmate de maatregelen langer duren blijven we minder thuis, zijn we vaker te vinden op de werkplek en gaan we vaker naar de winkel.

Google volgt onze mobiele telefoons en vergelijkt onze bewegingen met die van vóór de crisis (de basislijn). Je kunt kiezen uit 4 grafieken. Gebruik daarvoor de zwarte pijl. Per grafiek kun je kiezen tussen Nederland, Drenthe, Groningen en een totaal overzicht. Ga met de muis over de grafieken voor meer informatie.

De uitzondering is het openbaar vervoer. Ons gebruik van bus, tram, trein en metro is gedurende de tweede lockdown stabiel laag gebeleven. Mogelijk speelt angst voor besmetting daarbij een rol.

In Drenthe en Groningen volgen we adviezen nét iets minder goed op

Drenten en Groningers gaan iets vaker naar de werkplek dan de mensen elders in het land. Ook zijn ze wat minder vaak thuis en gaan ze iets vaker winkelen. De verschillen zijn tamelijk klein, maar toch. Het patroon valt op. Mogelijk permitteren wij ons iets meer vrijheden omdat het aantal besmettingen in het Noorden nog altijd relatief klein is. Dat tempert wellicht de angst voor het virus.

Cijfers tonen de grote lijnen

Google vergelijkt onze huidige bewegingen met die in de eerste vijf (coronavrije) weken van dit jaar. Dat geeft een vertekend beeld voor feestdagen en vakanties, want die waren er begin dit jaar niet. Ook het weer speelt een rol: in januari was het nu eenmaal een stuk kouder dan in juni. Dat heeft invloed op ons gedrag.

Toch maakt dat de cijfers niet onbruikbaar. Ze lenen zich niet goed voor een vergelijking van dag op dag, maar in grote lijn onthullen ze wel degelijk in hoeverre wij de coronaregels respecteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu