Tien jaar na babydrama Nij Beets: 'Het is geweest. Maar we zijn het niet vergeten'

Het babydrama van Nij Beets schokte tien jaar geleden niet alleen het dorp en het land, maar de hele wereld. Hoe is het nu in de Opsterlandse plaats?

Informatiebijeenkomst in Nij Beets. Voorlichter, burgemeester en vertegenwoordiger van Plaatselijk Belang verlaten het dorpshuis.

Informatiebijeenkomst in Nij Beets. Voorlichter, burgemeester en vertegenwoordiger van Plaatselijk Belang verlaten het dorpshuis. Foto: AWFoto.nl/Andre Weening

Als het over Nij Beets ging, betrof het de vurig gewenste heropening van het Polderhoofdkanaal. Of het lot van de gestreepte waterroofkever die daar hinder van zou ondervinden. En, veel langer geleden, ging het er over socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Maar ineens, in augustus 2010, was daar het babydrama.

Sindsdien werden de inwoners van Nij Beets daaraan gelinkt. Aan het drama van Sietske H. (25), de vrouw die op de zolder van haar ouderlijk huis vier kinderen kreeg en ze meteen na de geboorte doodde.

,,De laatste jaren is dat niet meer zo” zegt Pieter Nauta, voorzitter van Plaatselijk Belang Nij Beets. Na de rechtszaken werd het rustiger in het dorp. ,,Maar we hebben hier een heel moeilijke tijd gehad”, zo vat hij samen.

Een onbegrijpelijk, heel droevig verhaal

Nauta zat die betreffende vrijdagmiddag in zijn tuin, aan de radio gekluisterd. Hij volgde het skûtsjesilen en plots werd zijn dorp in het nieuws genoemd. ,,Er was wat gebeurd met baby’s”, hoorde hij. En algauw was het dorp niet meer van de Nij Beetsters, maar domineerden de media er de straten. Journalisten vanuit de hele wereld kwamen naar café De Brêge en deden er achtergrondnieuws op, terwijl Domela vanaf de muur mee keek.

Francisca Ravestein was destijds burgemeester van Opsterland. Ze stond in de tuin te schoffelen toen politiechef Cor Reijenga belde. Ze was ,,ontzettend geschokt’’ door zijn bericht. ,,Een onbegrijpelijk, heel droevig verhaal.’’

Maar het nieuws vereiste onmiddellijk actie. Er kwam een persconferentie. En een bijeenkomst voor het dorp. De daarop volgende dagen toonde Ravestein zich een ware burgermoeder voor Nij Beets. ,,Ik heb geluisterd en gepraat.’’

Het hield me uit de slaap

Ze legde veel bezoekjes af. Onder meer aan de familie van Sietske. ,,Dat was hartverscheurend.’’ Ze sprak haar vrienden en vriendinnen. ,,Die waren allemaal geschokt en verdrietig.’’ Hoe het voor de burgemeester zelf was? ,,Heel heftig. Het hield me uit de slaap.’’

Sietske was twee dagen eerder, op woensdag 4 augustus, aangehouden. De politie had tijdens een huiszoeking op zolder vier babylijkjes in koffers aangetroffen. Ze had de kinderen, drie meisjes en een jongen, tussen 2003 en 2009 gekregen. Ze waren allevier van dezelfde vader, van Sietske ex-vriend.

De tandarts bij wie Sietske werkte, had argwaan gekregen. Ze was in een paar jaar tijd een paar keer zwanger geweest. Ze zei tegen hem dat ze draagmoeder was. En dat ze het kind na de bevalling zou afstaan. Na de bevalling nam ze slechts een paar weken verlof. En dan stond ze er weer.

Nooit iets gemerkt

Hoewel ze volgens haar voormalig werkgever zichtbaar in verwachting was, hadden haar ouders, vrienden en verdere familie nooit iets van de zwangerschappen gemerkt. Ter voorbereiding op de bevaling had Sietske er in de bibliotheek in Heerenveen boeken over gelezen.

Terwijl haar zus op luttele afstand van haar lag te slapen, beviel Sietske. ,,Het deed erg zeer’’, zei ze later in de rechtbank. Ze raakte in paniek toen het kindje begon te huilen. ,,Ik was geschokt. Ik wist niet meer wat ik moest doen.’’

Uit onderzoek bleek dat Sietske polymicrogyrie heeft: een aangeboren hersenafwijking. Daardoor was ze toeschouwer van haar eigen leven. Ze leidde dat alsof ze naar een film keek.

Elders in het land

Sietske kreeg drie jaar cel en tbs. Ze heeft haar leven elders in het land opgepakt. Haar advocaat Barbara Klunder wil niets over haar cliënt zeggen, behalve dat die niet over de zaak wil praten. Ook Minke Bok zegt niets over haar vriendin, behalve dan dat ze nog steeds contact met haar heeft.

Het dorp staat liever niet meer bij het drama stil, zegt Nauta. Nij Beets pakte de draad weer op, het leven ging verder. Het Polderhoofdkanaal werd vijf jaar geleden heropend. ,,Er lagen hier gisteren vier boten.”

De Brêge, nog steeds, zoals de koopakte voorschrijft, met foto van Domela aan de muur, is nu geen kroeg meer, maar een eetcafé. En de gestreepte waterroofkever maakt het goed, leert vijf jaar monitoren. ,,Het is geweest. Maar we zijn het niet vergeten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu