Tijdens de coronacrisis belanden steeds meer klussers in het ziekenhuis. Ben jij een doe-het-zelver en wil je veilig klussen? Lees dan deze 10 tips

De cirkelzaag is de grootse vijand van de onhandige doe-het-zelver. Foto: Shutterstock

Door de coronacrisis zijn we massaal aan het klussen geslagen, maar niet iedereen is even handig.

Het gevolg: steeds meer doe-het-zelvers belanden met (ernstig) letsel in het ziekenhuis. Vooral de handen moeten het vaak ontgelden. De grootste vijand van de klusser is de cirkelzaag. Ben jij een doe-het-zelver en wil je veilig klussen? Doe dan je voordeel met deze 10 tips.

Vooraf

Doe uitsluitend klussen die je aankunt. Heb je twijfels? Schakel dan een vakman in. Werk je met zware of grote spullen? Vraag dan of iemand je wil helpen. Die extra handjes kunnen je redden.

Bereid de klus goed voor

Denk na voordat je begint. Wat wil je doen en in welke volgorde moet dat? Haal de juiste spullen vooraf in huis. De bouwmarkten bieden op hun websites veel stappenplannen aan. Check die desgewenst. Ook de website Klustips.nl geeft veel informatie.

Check je werkplek

- Houd je werkplek opgeruimd
- Zorg voor voldoende bewegingsruimte
- Leg je materialen en gereedschappen klaar
- Houd de vloer zo veel mogelijk vrij
- Vermijd rondslingerende verlengsnoeren
- Ventileer je werkruimte
- Zorg voor goed licht, bijvoorbeeld met een bouwlamp

Werken met handgereedschap

- Gebruik deugdelijke spullen
- Werk met scherpe zagen, beitels, messen en dergelijke
- Zet je werkstuk goed vast

Werken met elektrisch gereedschap

- Gebruik machines met het CE veiligheidskeurmerk en dubbele isolatie
- Lees vooraf de instructies over toerental, draairichting, vermogen e.d.
- Trek de stekker uit het stopcontact voordat je een zaag, boor of frees verwisselt
- Blijf met je vingers uit de buurt van de draaiende delen (duw die plank met een hulplatje over de cirkelzaag)
- Verwijder geen beschermkappen en ander beveiligingen van de machines
- Zet je werkstuk goed vast

Werken met elektriciteit

Zet de stroom uit in de meterkast en controleer met een spanningszoeker of je de juiste groep hebt uitgeschakeld. Zorg dat niemand anders de stoom kan inschakelen als jij nog bezig bent. Gebruik installatiematerialen met een keurmerk en werk met geïsoleerd gereedschap.

Bescherm jezelf

Gebruik afhankelijk van de klus een veiligheidsbril (past over je gewone bril), gehoorbescherming, een helm, een stofmasker en/of handschoenen. Vermijd loshangende kleding zoals wijde mouwen. Draag bij voorkeur een speciale klusbroek of klusoverall. Trek stevige schoenen aan met een stroeve zool.

Heb je lang haar? Bind het dan op of verstop het onder een muts of haarnetje, zeker als je met snel draaiend gereedschap werkt.

Trappen en ladders

Moet het nog gezegd? Zorg altijd dat je ladder of je trap stevig staat en dat ie lang of hoog genoeg is. Verplaats 'm tijdig, zodat je niet te ver naar buiten hoeft te reiken. Je bent een klusser, geen circusaap.

Verf en oplosmiddelen

Werk je (langdurig) met verf op terpentinebasis, oplosmiddelen of andere vluchtige stoffen? Gebruik dan een mondmasker met veiligheidsklasse FFP 3. Zorg altijd voor goede ventilatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu