Toch niet groen op risicokaart Europa. Door herfstoffensief corona blijven Groningen en Drenthe op oranje staan

Het coronavirus steekt in de herfst weer de kop op. De Nederlandse provincies blijven oranje op de Europese risicokaart; Limburg gaat naar rood. Foto: Marc Kleen

Het waarschuwingsniveau voor Limburg gaat omhoog. De provincie kleurt rood op de wekelijkse kaart van coronagevallen in Europa. Rood is het op een na hoogste niveau. De rest van het land blijft voorlopig nog oranje.

Aanvankelijk waren er vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden, de laagste waarschuwingskleur. Dat is van de baan door de ’najaarsstijging’. In de afgelopen weken kon Nederland steeds een stap terug doen op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In september was het hele land rood, vorige week was het hele land oranje.

Meer provincies naar rood?

In de afgelopen week loopt het aantal positieve tests op. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland.

De ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

De snelste stijgers

Limburg is momenteel nog de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken zijn ongeveer 2250 inwoners van de provincie positief getest. Dat komt neer op 201 gevallen op elke 100.000 mensen. De provincie Utrecht telde 2635 positieve tests, omgerekend 199,7 per 100.000 mensen. Dat is nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als er nog vier nieuwe gevallen bij waren gekomen, zou Utrecht ook rood worden.

Overijssel is de snelste stijger. Daar zijn in de afgelopen twee weken meer dan 1950 mensen positief getest, bijna 38 procent meer dan bij de coronakaart van vorige week. In Gelderland steeg het aantal positieve tests met 35 procent en in Drenthe met 30 procent.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu