Toerisme staat onder druk. 'Consumenten boeken niet omdat ze bang zijn voor uitstel vakantie' | Corona Dialoog #9

Gaan we op een andere manier vakantie vieren? Die vraag stond donderdag centraal bij de negende Corona Dialoog. Presentator Jellie Brouwer besprak met toerismedeskundige Stefan Hartman van NHL Stenden Hogescholen en recreatieondernemers Maletha Cosse en Drewes Wildeman de stand van zaken. Bekijk hier de uitzending terug.

Duizenden mensen willen op vakantie, maar mogen sowieso tot 15 mei niet het land uit. Volgens Hartman is er nu sprake van twee groepen: mensen die kiezen voor een vakantie in eigen land of mensen die wachten met boeken.

‘Nog nooit hebben mensen zoveel spaargeld gehad’

,,Consumenten zijn afwachtend. Ze oriënteren zich wel op een vakantie, maar boeken niet omdat ze bang zijn dat de vakantie wordt uitgesteld. Men kiest nu voor zekerheid. Uiteindelijk hopen we dat met een coronapaspoort reizen weer mogelijk wordt, afhankelijk van de regels per land. Ook de economie is erbij gebaat dat toerisme weer op gang komt. Nog nooit hebben mensen zoveel spaargeld gehad. Dat is geld wat straks wordt uitgegeven als reizen weer mag. Maar ook de maatschappelijke impact telt mee. Niet op vakantie kunnen heeft ook mentale gevolgen voor mensen die even hun alledaagse drukke leven willen ontvluchten.”

‘Sommigen besluiten twee weken te blijven. Vanwege de rust’

Op de camping van Drewes Wildeman, Landgoed De Camping in ‘t Zandt, zijn vroegtijdige schoolverlaters aan het werk. Die blazen nieuw leven in een 85-jaar oud voetbalveld van 2,6 hectare. Een recreatiebedrijf anno 2021, waarbij een vakantie voor campinggasten ook sociale impact heeft.

,,We vullen in samenwerking met het ROC en andere opleidingen het tekort aan stageplekken in, maar bieden ook een goede campingplaats voor jan en alleman. Maar ook mensen die bijvoorbeeld lijden aan PTSS zijn gast bij ons. Die besluiten niet een dag, maar om twee weken te blijven. Vanwege de rust.”

‘Ons planbord hangt vol met kaartjes vol steunbetuigingen’

Anders is het gesteld met Maletha Cosse uit Nieuw-Weerdinge. Zij heeft met haar man nu tien jaar Cosse Camper Adventure, een reisbureau in buitenlandse camperreizen, maar valt tussen wal en schip als het om steunpakketten gaat.

,,We kunnen al een tijd niets. Ons planbord voor camperreizen hangt vol met kaartjes vol steunbetuigingen van klanten. Opgeven is geen optie, maar we zitten wel met de handen in het haar. Sommige klanten hebben al in 2019 geboekt en moeten dit jaar voor de tweede keer omboeken. Als ze dat niet willen en hun geld terugvragen, dan dreigt een faillissement. Wij moeten in de tussentijd ook kosten betalen. De meesten vertrouwen op ons. Maar een deel niet.”

‘Stel we gaan failliet, dan krijgt klant wel geld terug’

Voor steunpakketten komen Maletha en haar man niet in aanmerking. ,,Omdat we als ZZP’ers vanuit huis werken. Via de Tozo-regeling krijgen we 1500 euro netto per maand. Privé, maar ook voor ons bedrijf. Gelukkig hebben we wel een branchevereniging en een garantiefonds achter ons staan. Stel we gaan failliet, dan krijgt klant wel geld terug.”

Op zoek naar nieuwe samenwerkingen ziet Cosse niet. ,,Dat ligt in onze branche wat anders. Er is geen ministerie van toerisme. En de overheid toont maar weinig interesse in de reisbranche. Wel bieden we nu alternatieven aan. Camperreizen binnen Nederland. Geen groepsreizen, maar individueel.”

‘Campings profiteren bij versoepelingen eerder dan touroperators’

Hartman spreekt van een diverse sector. ,,Sommigen recreatiebedrijven hebben nog nooit zo goed gedraaid als in het afgelopen jaar en andere totaal niet. Vooral het moeten investeren vanuit je eigen privévermogen om klappen op te vangen gebeurt veel. Ondernemers moeten veel incasseren en weerbaar zijn, zowel financieel en mentaal. Je kan ze niet over één kam scheren. En als de reisbranche aantrekt? Dan zal dat op verschillende tempo’s gaan. Campings profiteren dan eerder dan touroperators.”

Twee jaar geleden was er volgens Hartman sprake van overtoerisme. ,,Dat zag je bijvoorbeeld in Amsterdam of Giethoorn. Veel te druk. Nu is er een kentering gaande. Wat willen ondernemers tegenwoordig overhouden aan bezoekers die veel bewuster gaan reizen? En gaan ze terug naar business as usual of pakken ze het anders aan? Dat vraagt ook, afhankelijk van de versoepelingen, creativiteit.”

Columnist Herman Santman denkt aan vakantie in eigen land. ,,In Bloemendaal. Afmaken wat we daar onlangs hebben laten liggen. Vakantie is zelf een probleem geworden, in plaats van bijkomen van problemen. En coronapatiënten op de intensive care zijn al blij als ze de vakantie überhaupt overleven.”

Nieuws

Meest gelezen

menu